Alpakaoiden kanssa metsäretkellä Linnunradan tilalla

Alpakoiden kanssa metsäretkellä Linnunradan tilalla

Mukavaa tekemistä kaikenikäisille Kempeleessä

Lomaviikkoni alkoi mukavasti, kun sain olla alpakoiden kanssa metsäretkellä Linnunradan tilalla. Ennen lomaa oli sellainen fiilis, että nyt, tässä maailman tilanteessa, ei tee mieli lähteä minnekään kauemmas. Toisaalta oli myös tunne, että haluan viettää yhteistä, kiireetöntä laatuaikaa aikuisten tyttärien kanssa.

Muistaako kukaan sellaista australialaista tv-sarjaa kuin McLeodin tyttäret? Siinä sarjassa Tess hankkii maatilalle alpakoita suojelemaan karjaa ketuilta. Nyt täytyy myöntää, etten ihan muista juonikuviota, mutta McLeodin tyttäret olivat minun ensikosketus alpakoihin.

Linnunradan tila Kempeleessä

Alpakoiden kanssa metsäretkellä Linnunradan tilalla
Alpakkalauman vartija tulee tarkistamaan vierailijat.

Nykyään asun Oulussa, mutta muutama vuosi sitten asuin vielä Kempeleessä. Vaikka asuin Kempeleessä 16 vuotta, en vain saanut aikaiseksi lähteä käymään Linnunradan tilalla. Muistutus itselleni on siis paikallaan: aina ei tarvitse lähteä kauas, myös lähellä on paljon koettavaa ja nähtävää.

Linnunradan tilan alpakat odottelivat meitä ulkona ruokintapaikalla. Laumassa on aina vartija ja johtaja. Kun tuntematon lähestyy laumaa, muun lauman odottaessa vartija tulee tutkimaan, onko tulija turvallinen/vaarallinen. Meidän pieni seurue todettiin turvalliseksi, joten yhteinen metsäretkemme saattoi alkaa.

Linnunradan tilalla on 11 alpakkaa, lauman johtaja on Ellu. Tulevana kesänä on syntymässä uusi jäsen laumaan, elokuun lopulla on odotettavissa babyalpakka. Raskausaika kestää 11,5 kuukautta ja vasoja syntyy aina yksi kerrallaan.

Alpakoiden kanssa metsäretkellä Linnunradan tilalla

Alpakoiden kanssa metsäretkellä Linnunradan tilalla
Alpakoiden kanssa metsäretkellä Kempeleessä

Täytyy myöntää, että ihan pikkuisen jännitti lähteä maastoon alpakan kanssa. Meitä oli retkellä kolme ja tietysti myös tilan yrittäjä Sanna huolehtimassa, että kaikki menee hyvin. Kun alpakka on ihan siinä vieressä, se ei enää tunnukaan ihan pieneltä eläimeltä, vaan on yllättävän suuri. Mutta kaikki meni hyvin, alpakka on kiltti eläin. Tärkeintä on ottaa riimusta hyvä ote ja kulkea itse ensimmäisenä, alpakka tulee perässä. Tosin kuvassa meillä on ”senssit sekaisin” ja alpakat ovat ottamassa edellä menijän roolia. Sitten täytyy vaikka pysähtyä, ottaa riimusta parempi ote ja lähteä vain kävelemään alpakan edellä.

Alpakkatalutukset ovatkin yksi kempeleläisen Linnunradan tilan tuotteista. Alpakat tekevät myös vierailuja palvelutaloihin, erilaisiin tapahtumiin, markkinoille.

Alpakka on herkkusuu ja tykkää porkkanasta

Alpakoiden kanssa metsäretkellä Linnunradan tilalla
Alpakka nappaa porkkanaherkun suoraan kädestä

Metsäretken jälkeen on palkinnon vuoro. Emäntämme Sanna oli pilkkonut valmiiksi porkkanoita. Alpakat ovat herkkusuita ja rakastavat porkkanaa. Hieman pelotti laittaa porkkanasuikale kädelle, mutta ei huolta. Pehmeillä huulillaan alpakka nappasi porkkanan hyvin nopeasti ja oli heti haluamassa lisää.

Alpakoiden kanssa metsäretkellä Linnunradan tilalla
Linnunradan tilan tallissa on viihtyisät tilat

Tallissa on viihtyisää ja kodikasta. Näettekö tuon emaliastian tuossa pöydällä? Alpakat päästetään vapaana kulkemaan tallissa ja jos vain tuossa astiassa on porkkansuikaleita, herkuille perso alpakka nappaa porkkanat astiasta.

Nyt joku voi ajatella, että miten se siisteysasia, jos eläimet kulkevat vapaana. Alpakka on niin siisti, että en ole kuullut minkään toisen eläimen käyttäytyvän samoin. Nimittäin alpakalle ikäänkuin perustetaan ”vessa”. Kun alpakat vierailevat esimerkiksi palvelutalossa, mukaan otetaan ulostepalloja. Kohteessa nämä ulostepallot laitetaan pihan perälle nurkkaan. Alpakka tekee tarpeensa juuri siihen paikkaan, eikä mihinkään muualle. Siistiä!

Nuotiolle lämmittelemään ja paistamaan makkaraa

Linnunradan tilalla voi nuotiolla paistaa makkaraa.
Nuotioimassa Linnunradan tilalla Kempeleessä

Tärkeimmät asiat ensin, kun alpakat olivat saaneet herkkunsa oli meidän vuoro. Päivä, jolloin olimme tyttärien kanssa retkellä oli aika kylmä. Pakkasta noin -8 ja siihen lisäksi kylmä tuuli. Olipa ihanaa päästä nuotion äärelle. Saimme kuumaa mehua, kahvit ja keksit sekä makkaraa. Ihana nuotiohetki talutusreissun päätteeksi.

Linnunradan tilalta voit ostaa mukaasi tuliaiset

Linnunradan tila Kempeleessä on paljon muutakin kuin alpakat. Tila viljelee hamppua Tyrnävän pelloilla. Hamppu on itselleni aika uusi tuttavuus, hampun monipuoliset käyttömahdollisuudet yllättävät. Hampusta voi nauttia siemenenä, rouheena, kylmäpuristettuna hampunsiemenöljynä, voiteena, saippuana, eläintenruokana.

Linnunradan tila tuottaa hamppuatuotteita
Linnunradan tilan hamppuöljyvoide ja hamppukuusenpihkavoide

Ostin itselleni mukaani pari voidetta. Olen huulirasvan suurkuluttaja, jokaisessa käsilaukussa on huulirasvaa, työ- ja yöpöydällä on omat putkilot. Hamppuöljyvoidetta voi käyttää huulirasvana. Minulla on myös ollut ongelmana todella kuivat kyynärpäät. Hamppukuusenpihkavoidetta ajattelin kokeilla kyynärpäihin pehmeyttä tuomaan.

Tulevana kesänä on mahdollista päästä joogaamaan alpakoiden seurassa. Yhteistyössä Yoga Feenixin kanssa Linnunradan tila järjestää kesäisen joogatapahtuman, lue tästä lisää. Kempeleessä on tarjolla paljon muutakin nähtävää Linnunradan tilan lisäksi, katso Visit Kempeleen sivulta, mitä kaikkea voit Kempeleessä tehdä.

Alpakoiden kanssa metsäretkellä Linnunradan tilalla todellakin sai minut hoksaamaan, että aina ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan. Omassakin lähiympäristössä on paljon nähtävää.

Oletko Sinä tehnyt lähempää tuttavuutta alpakoiden kanssa?

Huhtikuu on edennyt jo pääsiäiseen, oikein mukavaa pääsiäistä Sinulle!

Kiitos, kun olet täällä!                Päivi

Joko luit tämän: Stayacation Radisson Blussa Oulussa

 

 

Joko luit nämä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.