Vercorsin vuoristo

Avignonin sillalla Van Goghin jalanjäljillä

Tämä tarina vie meidät Vercorsiin, Avignoniin sekä Arlesiin, olemme Avignonin sillalla Van Goghin jalanjäljillä. Rhône Princess oli illalla ankkuroitunut joen rantaan paikkakunnalle nimeltään Tain L`Hermitage. Seuraavan päivän ohjelmassa oli retki vuoristomaisemiin Vercorsiin.

Pieni kylä Vercorsin vuoristossa

Kivinen kirkko Vercorsin vuoristossa
Kirkko Vercorsin vuoristokylässä

Heti alkuun täytyy todeta, ettei minulla ole kuvia vuoristosta, artikkelikuvaa lukuunottamatta. Nimittäin ne maisemat olivat niin upeat, että valokuvaamisen sijaan keskityin vain nauttimaan siitä mitä näen. Elin siis hetkessä vain nauttien kaikesta kauniista.

Matkalla oli suorastaan henkeä salpaavan upeat vuoristomaisemat: jyrkkää seinämää, rotkoja, pudotuksia, tunneleita, kauniita kyliä siellä täällä vuorenrinteillä. Suomalaisena, käytännöllisenä ihmisenä aloin heti miettiä, miten talvella, kun vuoristo on lumen peitossa, taloihin/maatiloille pääsee kulkemaan, sillä rakennuksia oli todella  haasteellisissa=ihanissa maisemissa. Jotakin vuoriston koosta ja jyrkkyydestä kertoo se, että reitin varrella oli kuuluisa laskettelukeskus Val d´Isére.

Matkan varrella pysähdyimme pieneen vuoristokylään jaloittelemaan ja vessatauolle. Yllä oleva kuva on sen kylän kirkosta. Kun kysyt kuitenkin, mistä kylästä on kysymys, pakko myöntää, että nimi ei jäänyt mieleen.

Kivimuuri, jonka sisällä on yleinen wc.
Yleinen wc Vercorsin vuoristokylässä

Siinä kylässä oli pieni matkamuisto/elintarvikemyymälä, jossa saattoi käydä vessassa ostamalla jotakin. No, me päätimme sen sijaan kierrelllä kylässä ja kuinka ollakaan siellä oli kivimuuri, jonka sisällä oli ilmainen, yleinen wc. Tätä wc:tä ei ollut mitenkään merkitty, päätimme vain kurkistaa, mitä tuosta aukosta muurissa löytyy.

Suunta sinne siis. Pikku yllätys siellä oli, nimittäin wc oli mallia reikä lattiassa. Kyseessä on siis ranskalainen kyykkywc=pit latrinessa. Lattiassa on posliiniallas, jossa on keskellä reikä  ja sivuilla jalansijat. Uusi asia itselleni oli, että reikä lattiassa mallin wc oli oikea vesiklosetti. Eli siinä oli metallinen ”naru”, jota vetämällä wc huuhtoutui. Uusi kokemus, nyt olen kokenut pit latrinessan. Wc:ssä oli myös kunnon mahdollisuus pestä kädet, ainoastaan käsipaperi oli loppunut, siinä syy, miksi kuvassa heiluttelen käsiäni.

Kolibri

suurikokoinen hyönteinen kukkien kimpussa
Lentävä ötökkä Vercorsin vuoristossa

Pysähdyimme henkeäsalpaavan kauniille paikalle (artikkelikuva on tältä paikalta) ihailemaan vuoristoa ja kukkia. Kunnes kaikki huomasivat, että kukkien kimpussa oli runsaasti suurikokoisia, lentäviä ötököitä, joilla oli nokassa ikäänkuin imupilli. Arvuuteltiin, että mikä ihme tämä siivekäs on. Jokin sellainen laji, mitä ei ole Suomessa. Villi veikkaus oli, että kyseessä on kolibri. No, se ei ollut kolibri, vaan jokin muu. Näitä lentäviä ötököitä oli todella runsaasti, kukkien luona kävi suorastaan kuhina.

Sur le pont d´Avignon

Avignonin silta
Kuuluisa Avignonin silta

Olen aikoinaan lukenut ranskaa lukiossa kolme vuotta. Jokainen ranskaa opiskellut varmasti muistaa Sur la pont d´Avignon-rallatuksen. Minä muistan, että laulu oli miltei ensimmäinen asia, mitä ranskan tunnilla opetettiin. Ja toden totta, niin hyvin se jäi mieleen, että vieläkin, 40 vuoden jälkeen osaan ensimmäisen säkeistön ulkoa.

Saavuimme Avignoniin illalla. Varsinainen ankkuripaikka oli maailmanpyörän luona. Laiva ajoi varta vasten Avignonin kuuluisan sillan luokse, että jokainen sai ottaa kuvia. Eikä siinä vielä kaikki, laivanhenkilökuntaan kuuluva ystävällinen nuori mies tuli vielä ottamaan pariskunnista kuvia, että kaikki varmasti saivat haluamansa kuvat.

Paavien palatsi Palais des Papes

Paavien palatsin rakennuskompleksin julkisivu
Paavien palatsi Avignon

Paavien palatsi on valtava kokonaisuus, jossa olisi voinut viettää aikaa vaikka kuinka kauan tutkien mielenkiintoisia yksityiskohtia. Meidän vierailuhetkellä Paavien palatsi oli remontissa, joten ihan joka paikkaan emme päässeet. Täälläkin meillä oli opastettu kierros, jonka oma Kristina Cruisesin matkanjohtajamme tulkkasi suomeksi.

Paavien palatsin keittiön savupiippu
Paavien palatsin keittiön huikean suuri savupiippu

Paavien palatsissa keskityin nauttimaan kaikesta kauniista ympärilläni, kuvia ei tullut otettua kovin monta. Nyt joku siellä ruudun toisella puolella ehkä ihmettelee, että mikä tämä on. Kuvassa on Paavien palatsin keittiön jättimäinen savupiippu. Keittiö oli yksi suuri huone, joka keskellä on tämä valtava suppilomainen kuilu taivasta kohti. Avotulella on laitettu ruokaa suurille seurueille ja savu on mennyt tästä ulos. Keittöissä on varmasti ollut kuumat tunnelmat.

Paavien palatsin aukion iltatunnelmaa
Paavien palatsin aukio iltavalaistuksessa

Rhône Princess tosiaan rantautui Avignoniin illan suussa. Me lähdimme heti iltapimeällä kaupungin muurien sisäpuolelle katsomaan, mitä sieltä löytyy. Osuimme Paavien palatsin aukiolle, joka kuhisi elämää, koko aukio oli kauniisti valaistu suuri ravintola-alue.

Avignonissa on vuosittain heinäkuussa suuri kulttuuritapahtuma  Festival D´Avignon, jolloin koko kaupunki muuttuu ulkoilmafoorumiksi ja esityksiä, luentoja, taidenäyttelyitä voi olla yllättävissäkin paikoissa.

Sebastiao Salgado Amazonia

Amazonia by Sebastio Salgado
Sebastiao Salgadon valokuvanäyttely Amazonia

Hieman esimakua kulttuurifestivaalista oli näkyvissä Paavien palatsissa, jossa oli esillä kansainvälisesti tunnetun valokuvaajan , Sebastiao Salgadon näyttely Amazonia. Me emme kuulleet Jean-Michel Jarren musiikkia kun opastetulla kierroksella ohimennen vilkaisimme näitä kuvia Amazoniasta. Haave jäi elämään. Olisipa joskus upeaa olla Avignonissa näiden festivaalien aikaan. Oletko sinä lukijani käynyt Avignonin Festivaaleilla?

Amazonia by Sebastiao Salgado
Upeita mustavalkoisia valokuvia näyttelystä Amazonia

 

Sebastiao Salgado Amazonia
Upeita mustavalkoisia valokuvia Amazoniasta

Arles

Ranska on täynnä toinen toistaan kauniimpia kaupunkeja. Arles oli minulle yllätys. En aikaisemmin ollut tiennyt, että siellä on myös ”Colosseum”. Kaupunki on jo vuonna 1981 päässyt Unescon maailmanperintökohteeksi.  Myös Vincent van Goghin vaikutus juuri Arlesissa oli minulle uusi asia.

Avignonin sillalla Van Goghin jalanjäljillä
Arlesissa on myös ”Colosseum”

Avignonin sillalla Van Goghin jalanjäljilläKuuluisa Cafe Van Gogh Arlesissa Ranskassa

Vincent van Gogh on maalannut taulunsa Café Terrace by night vuonna 1888 juuri tästä kyseisestä ravintolasta. Luonnollisesti ravintolan seinällä on kopio kuuluisasta taulusta.

Avignonin sillalla Van Goghin jalanjäljillä
Café van Gogh

Sekä Avignon että Arles olivat niin kauniita ja mielenkiintoisia kaupunkeja, että niihin molempiin voisi joskus matkustaa uudelleen ajan kanssa.

Oletko käynyt Avignonissa tai Arlesissa? Millaisia kokemuksia ja tunnelmia sinulla on?

Tarina Avignonin sillalla Van Goghin jalanjäljillä on tullut päätökseensä, seuraavassa postauksessa olenkin sitten oliivien, camarguehevosten, mustien härkien sekä hurmaavan rantakaupungin Saintes Marie de la Mer-tunnelmissa. Laivan, Rhône Princess, esittelyn voit lukea tästä. Annecyn ja Hameau Duboeufin tunnelmiin pääset tästä.

Mukavaa viikonloppua!                                           Päivi

 

 

Joko luit nämä?

9 thoughts on “Avignonin sillalla Van Goghin jalanjäljillä

  1. Kiva lukea tunnelmia Ranskan Provencesta! Me ajeltiin tuolla suunnalla kolmisen vuotta sitten, ja vierailtiin seka Arlesissa että Avignonissa. Avignon hurmasi kyllä upeilla rakennuksilla ja keskiaikaisilla muureilla ja Arlesin keskusta söpöine pikkukatuineen oli viehättävä! Ja kieltämättä mekin hieman yllätyimme törmättyämme siellä tuohon amfiteatteriin. Hienoa seutua, johon pitää palata.

    1. Kiitos kommentista! Mukavaa, että olet löytänyt blogiini. Voi että, kun voisikin palata kaikkiin niihin ihaniin paikkoihin sitten joskus. Mukavaa elokuista viikkoa!

    1. Hei, kiitos kommentista! Maisemat olivat todella upeat. Siellä serpentiiniteillä tuli mieleen Norjasta Trollstigen, jossa kävin muutama vuosi sitten. Samantyyppistä jyrkkää mäkeä, serpentiinimutkia ja todella kapeaa tietä. Mutta ne maisemat, todella kaunista. Mukavaa loppuviikkoa!

  2. Olipa kiva hypätä hetkeksi Ranskaan, näin omassa mielessään, kiitos vain. Mielenkiintoinen matka, näyttää niin kivalta joka kuva.. Vähän luontoa, historiaa, upeita kohteita. Olisi mahtava käydä tuolla myös!

  3. Teillä on kyllä ollut upea reissu. Siitä varmasti jäi monta kokemusta ja kohtaamista muistojen aarrearkkuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.