Bangkokin Wat Arun Aamunkoiton temppeli

Bangkokin Wat Arun Aamunkoiton temppeli

Bangkokin Wat Arun Aamunkoiton temppeli on yksi  kuvatuimmista kohteista kaupungissa. Enkä yhtään ihmettele miksi, miltei ”suu loksahti auki” kun näin kaiken sen yksityiskohtien runsauden ja kauneuden.

Miten Wat Aruniin pääsee?

Bangkokin Wat Arun Aamunkoiton temppeli
Sky Train aseman palvelupiste

Suunnittelin kulkemiset Wat Arunille niin, että ensimmäinen osuus mennään Sky Trainillä ja sieltä jatketaan turistiveneellä  Chao Phraya -jokea pitkin. Grand Centara at Centralworld -hotellia (joko muuten luit esittelyn?) lähinnä oleva Sky Train -asema on Siam Station. Lipun voi ostaa joko palvelutiskiltä tai automaatista.

Bangkokin Wat Arun Aamunkoiton temppeli
Sky Train -aseman lippuautomaatti

Kun lippu on ostettu, suunta portille ja junalaiturille. Sky Trainiin mennessä lippua vilautetaan portin lukijassa, jolloin portti aukeaa. Kun matka on tehty, pääteasemalla portin saa auki pudottamalla lipun portin sisään.

Sky Train metroaseman portit
Sky Train -metroaseman portit

Kuten nimikin, Sky Train, kertoo, metro liikkuu katuliikenteen yläpuolella. Joten, kun tästä portista on menty, suunta ylös liukuportaisiin laiturille metroa odottamaan.

Sky Train metroasema
Ihmiset jonottavat kiltisti Sky Trainiin

Matkustaminen Sky Trainillä on helppoa. Metrossa on kuulutukset, mikä asema on milloinkin vuorossa. Ei tarvitse jännitää sitä, osaako jäädä oikealla asemalla pois. Huolimatta siitä, että matkustajia oli paljon, ihmiset olivat kohteliaita ja jonottivat kiltisti. Mitään ”rynnäkköä” tai jonossa kiilaamista en havainnut.

Chao Phraya Tourist Boatilla Wat Aruniin

Chao Phraya Tourist Boat laivan kannella
Chao Phraya Tourist Boat laivan kannella

Bangkokissa on erittäin ruuhkainen liikenne. Sky Train ja Chao Phraya turistivene ovat näppärä keino liikkua Bangkokissa. Me jäimme Sky Trainistä pois Saphan Taksin metroasemalla. Siinä ihan vieressä on Chao Phraya turistiveneiden laituri Sathorn, katso tästä kartta. Vinkki: jos shoppailu kiinnostaa, Sathornin laiturilta lähtee ilmainen lauttakuljetus suosittuun, joen toisella rannalla sijaitsevaan,  vuonna 2021 maailman parhaana palkittuun ostoskeskukseen, IconSiamiin.

Mistä saa liput turistiveneeseen? Sathornissa on lipputiski, josta lippu ostetaan. Sathorn on eri linjojen risteyslaituri, jossa on paljon matkustajia odottamassa. Kiinnitin tällä reissulla huomion siihen, kuinka hyvin Bangkokissa on organisoitu turistien palvelu. Sathornin laiturin odotustilassa oli virkailija, joka kysyi, minne asiakas on menossa ja hän ohjasi sitten odottamaan oikeaan paikkaan. Erittäin hyvä asia sen sijaan, että turistit haahuilee epämääräisesti aiheuttaen ylimääräistä hässäkkää.

Bangkokin Wat Arun Aamunkoiton temppeli
Lippuja Chao Phraya turistiveneeseen

Valkoinen lippu on Sathornin lautta-asemalta lipputiskiltä ostettu lippu. Wat Arunissa ei ole lipputiskiä, vaan lauttarannassa on rahastaja, jolta ostetaan lippu (kuvan sininen lippu) ja rahastaja myös ohjaa odottamaan lauttaa oikeaan paikkaan.

Bangkokin Wat Arun Aamunkoiton temppeli

Bangkokin Wat Arun Aamunkoiton temppeli
Bangkokin Wat Arun Aamunkoiton temppeli

Wat Arun on yksi Bangkokin kuvatuimmista kohteista, sekä kaupungin tunnetuin maamerkki. Keskustorni eli prang on 67 metriä korkea. Jos portaiden kiipeäminen on vaikeaa, silloin Wat Arun kannattaa jättää käymättä. Nimittäin siellä on paljon jyrkkiä portaita, joissa ei ole kaiteita. Jos portaille erehtyi pysähtymään vaikka kuvaamaan liian pitkäksi aikaa, järjestyksenvalvoja puhalsi pilliin komentaen liikkeelle.

Bangkokin Wat Arun Aamunkoiton temppeli
Bangkokin Wat Arun Aamunkoiton temppeli

Keskustornia ympäröi  neljä pienempää tornia. Yksityiskohdat ja kuvioinnit torneissa ovat silmiähivelevän kauniit. Kerrotaan, että koristeluissa käytetyt rikkinäiset posliinin palaset ovat aikoinaan olleet kiinalaisten laivojen painolastina.

Bangkokin Wat Arun Aamunkoiton temppeli
Wat Arunin koristeluiden yksityiskohdat häikäseivät kauneudellaan

Kun katselin ympärilleni Wat Arunissa hetken jo luulin olevani  Disney prinsessojen kokoontumisessa. Nimittäin, siellä kuvauksellisissa kohteissa parveili prinsessa-asuisia henkilöitä, jopa kokonaisia perheitä puettuna juhlalliseen prinsessatyyliin.

Kunnes asia selvisi, alueella on pukuvuokraamo, josta voi vuokrata perinteisiä thai juhla-asuja. Wat Arun on ihanteellinen paikka valokuvaukseen, siellä on niin kaunista. Toki tällä on myös varjopuoli, siellä oli paljon ihmisiä, kuvien ottaminen ilman, että kuvaan tulee tuntemattomia henkilöitä, oli haasteellista.

Bangkokin Wat Arun Aamunkoiton temppeli
Wat Arunin pääkappeli

Wat Arunin pääkappelissa on Niramitr Buddhan kuva. Paikallisten tarinoiden mukaan  sen on suunnitellut kuningas Rama II. Kun kävimme pääkappelissa, siellä oli paikalla sekä  rukoilijoita, että turisteja. Pääkappelissa toimitetaan uskonnolliset menot.

Bangkokin Wat Arun Aamunkoiton temppeli
Thaimaan kuninkaallisten kuvat Wat Arunin alueella

Bangkokissa kuninkaalliset ovat esillä hyvin monessa paikassa, niin myös Wat Arunissa. Temppelialueella on myös wc:t ja kahvila. Mainittakoon vielä, että temppelialueelle on pääsymaksu, joka sisältää myös vesipullon. Vesi tulikin tarpeeseen, sillä portaiden kapuaminen ja alueella kiertely 34 asteen helteessä oli uuvuttavaa.

Bangkokin Wat Arunin Aamunkoiton temppeli on kohde, joka on jokaisen turistin must-listalla. Siellä itse käyneenä voin kyllä suositella vierailua Wat Aruniin. Helppo mennä Sky Trainillä ja lautalla. Vaikka paikan päällä on paljon turisteja, siellä voi kiertää omaan tahtiin ja nauttia kaikesta kauniista ympärillään.

Oletko lukenut postaukseni Bangkokin tärkeistä Buddhista? Ellet, voit lukea sen tästä.

Päivi

Joko luit nämä?

2 thoughts on “Bangkokin Wat Arun Aamunkoiton temppeli

  1. Hienolta näyttävä paikka, ja sellainen, jossa olisi pakko tuolla ollessa päästä käymään! Olen ollut jotenkin siinä ymmärryksessä, että tuonne mentäisiin usein valmiiksi ostetuilla retkillä, mutta tämän perusteella näyttäisi, että varsin näppärästi tuonne pääsee julkisillakin. Tuollainen lauttamatka voisi itsessäänkin jo olla ihan kiva kokemus lämpimällä ja aurinkoisella säällä.

    1. Kiitos kommentista!
      Todellakin pääsee julkisilla. Sky Train ja lauttamatka ovat tosiaan jo itsessään kokemuksia. Joka paikassa on hyvät opasteet ja ohjeet, kaikki on hyvin organisoitua. Kannattaa mennäkin ihan itsenäisesti, nimittäin ne tuktuk-kuskit olivat hyvin innokkaita järjestämään omia kierroksiaan kohteissa. Ja luonnollisesti sopivaa korvausta vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.