Brad, Thomas ja Anastasia hurmaavat Tampereella

Brad, Thomas ja Anastasia hurmaavat Tampereella

Mitä voi tehdä Tampereella? Brad, Thomas ja Anastasia hurmaavat Tampereella…. Paljon koin ja näin yhden päivän aikana, tuntuu, että leijailin jossain muualla… varsinkin Anastasia vei hetkessä toiseen aikaan ja paikkaan. Artikkelikuva Harri Hinkka/Tampereen Teatteri.

Mitä voi tehdä Tampereella?

Vinkki 1

Tampereen Teatteri ylpeänä esittää: Anastasia

Täytyy todeta heti alkuun, että voisin luetella kaikki sanavarastossani olevat täydellistä ja loistavaa tarkoittavat adjektiivit ja siltikään mikään ei riitä kuvaamaan sitä huipputasoa, missä Anastasia-musikaali on.

Anastasian tarina lienee tuttu, mutta kerron sen kuitenkin. Suuriruhtinatar Anastasia Nikolajevna Romanova oli Venäjän keisarin Nikolai II:n nuorin tytär. Kuten historiasta tiedämme, bolsevikit surmasivat koko keisarillisen perheen kauppias Ipatjevin talossa Jekaterinburgissa.

Surmatyön jälkeen alkoivat kiertää huhut, että joku keisarillisen perheen lapsista olisi päässyt pakenemaan surmaajia. Varmuutta asiaan ei ole koskaan saatu, mutta vuosien saatossa on yllättäen ilmaantunut monta henkilöä kertoen olevansa Anastasia.

Totta vai tarua, mutta legenda Anastasiasta elää.

Kuvitteellinen juna Tampereen teattrin Anastasiassa
Kuva Heikki Järvinen, Tampereen Teatteri. Yksi visuaalisesti upeimmista kohtauksista oli tämä junakohtaus.

Anastasia on koko ensamblen täydellisen yhteistyön huipentuma. Upea näyttelijätyö, puvustus, lavastus, joukkokohtaukset, katsoja saa vain nauttia ja lumoutua esityksestä. Hienot valo- ja videoefektit loivat  kolmiulotteista vaikutelmaa. Välillä piti oikein miettiä, että mikä tapahtuu näyttämöllä oikeasti ja mikä on videoefektiä, totetus oli niin taitava.

Kohtaus baletista Joutsenlampi näytelmässä Anastasia Tampereen Teatterissa.
Kuva Heikki Järvinen, Tampereen Teatteri. Balettiesitys Anastasia-musikaalin sisällä.

Balettikohtaus oli myös upea, esitys esityksen sisällä. Tuli valinnan vaikeus, katsonko balettia vai keskitynkö musikaaliin. Hieno oivallus rakentaa esitys esityksen sisälle. Tampereen teatterin vahvuus on se, että näyttelijät ovat myös huikeita laulajia ja tanssijoita. Minun ennustukseni on, että Anastasian roolin esittäjä, lahjakas  Pia Piltz tulee olemaan kiintotähti Suomen musikaalitaivaalla.

Suuriruhtinatar Anastasia Nikolajevna Romanova tampereen Teatteri
Kuva Heikki Järvinen, Tampereen Teatteri, Hänen korkeutensa Suuriruhtinatar Anastasia

Ilouutinen Tampereelta kertoo, että Anastasia jatkuu myös kevätkaudella 13.5.2023 saakka. Lipputilanteen voit katsoa tästä.

Mitä voi tehdä Tampereella?

Vinkki 2

Thomas Houseago – WE with Nick Cave&Brad Pitt

WE taidenäyttelyn mustavalkoinen logo
WE-taidenäyttely on Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella esillä 18.9.2022-15.1.2023.

Vaikka olen monta kertaa käynyt Tampereella ja Särkänniemessä, Sara Hildénin taidemuseo on aina jäänyt käymättä. Tällä Tampereen reissulla tämäkin asia vihdoin korjaantui. Tästä WE-näyttelystä on kohistu mediassa niin paljon, että olihan se nähtävä ihan omin silmin.

Pieni tihkusade pisti miettimään, että millä kyydillä pääsee näppärästi Särkänniemeen. Netti kertoi, että Nyssen linjalla nro 2 pääsee ihan perille saakka. Oli kätevä ja lähimaksu kelpasi ja toimi. Samalla saatiin pieni sightseeingkierros.

Ota museokortti, joko fyysinen tai mobiili mukaasi, sillä se käy maksuvälineenä Sara Hildénin taidemuseossa.

Nyt itse asiaan eli WE-näyttelyyn. Minulle tästä tekijäkolmikosta oli tuttu entuudestaan ainoastaan Brad Pitt.

Thomas Houseago

Brad, Thomas ja Anastasia hurmaavat Tampereella
Thomas Houseagon massiiviset punapuuveistokset.

Sara Hildénin taidemuseo on saanut melkoisen kunnian, sillä juuri tämä näyttely on Thomas Houseagon ensimmäinen näyttely Pohjoismaissa.

En ole koskaan käynyt punapuualueilla, joten nämä teokset yllättivät massiivisuudellaan. Suuria ihmishahmoja, joista minulle tuli mieleen Tähtien sota -tyyppiset avaruuden hahmot.

Brad, Thomas ja Anastasia hurmaavat Tampereella
Thomas Houseagon maalaus Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella.

Veistoksia enemmän pidin Thomas Houseagon valtavan kokoisista maalauksista.

Mitä voi tehdä Tampereella
Thomas Houseagon elämänmakuinen maalaus.

Tämä ylläoleva kitaramaalaus on minun suosikkini nro 1 kaikista Thomas Houseagon tässä näyttelyssä esillä olevista teoksista. Voin miltei kuvitella itseni tuohon pöydän ääreen lempeään kesäiltaan lämpimän tuulen hyväillessä kasvoja, lasissa viiniä ja odotan vain, milloin joku tarttuu kitaraan ja alkaa soittamaan.

Brad Pitt Self-inflicted gunshot wound to the house, Buried needs

Mitä voi tehdä Tampereella
Brad Pittin silkoniset ”talot”, joihin on ammuttu erilaisia luoteja.

Täytyy sanoa, että Brad Pitt yllätti todella positiivisesti. Näyttelyn opas kertoi, että kuvassa olevat ”talot” ovat silikonimassaa, joihin taitelija on ampunut erilaisia luoteja. En ole koskaan nähnyt vastaavia, onkohan olemassakaan, onko kukaan taiteilija tehnyt vastaavalla tekniikalla taidetta.

Mitä tehdä Tampereella
Brad Pittin teos, jossa on ammuttu luoteja silikonimassaan.

Näiden teosten nimi Self-inflicted gunshot wound to the house = Itseaiheutettu ampumahaava taloon, antaa ajattelemisen aihetta. Me kaikki olemme lukeneet mediasta Brad Pittin ja Angelina Jolien muutaman vuoden takaisesta avioerotaistelusta. Olisiko näissä teoksissa kyse siitä, miten Brad Pitt on kokenut avioeron tuomat muutokset ja paineet. Ei  varmasti ole  helppoa olla julkisuuden henkilö, kaikkien riepoteltavana näin henkilökohtaisessa asiassa kuten avioliitto ja perhe. Tämä  on vain minun, ”keittiöpsykologin” tulkintaa.

Mitä voi tehdä Tampereella
Brad Pitt Buried needs=Haudattuja tarpeita

Ylläoleva arkku, Buried needs, oli aika hämmentävä teos. Luin ihan vasta Edith Egerin kirjan Auschwitzin tanssija, joka kertoo keskitysleirien kauhuista. Siellä, Auschwitzissä, oli miljoonia haudattuja tarpeita, toiveita, unelmia. Haudatut tarpeet on mielestäni hämmentävä siksi, että voiko Brad Pittillä, jolla on mahdollisuus toteuttaa kaikki tarvitsemansa materiaaliset asiat, olla haudattuja tarpeita. Mielenkiintoista ja samalla myös inhimillistä. Ilmeisesti rahallakaan ei saa kaikkea.

Kolmas taiteilija näyttelyssä on Nick Cave. Hänen keramiikkahahmosarjastaan minulla ei ole kuvia, koska koko hahmosarjan ympärillä oli niin negatiivinen energia, tai niin minusta ainakin tuntui. Taiteen tarkoitus on herättää tunteita, sekä positiivisia että negatiivisia ja nyt kävi näin. Tämä oli minun kokemukseni, mutta käy katsomassa keramiikkafiguurit ja laita kommenttia, millaisia tuntemuksia ne sinussa herättivät.

Kun mietit, mitä voi tehdä Tampereella, tässä minun vinkkini yhdelle päivälle: taidenäyttely ja teatteri.

Jos veistokset kiinnostavat, niin käy lukemassa tämä postaus, jossa kerron Kari Juvan Raahessa sijaitsevasta veistospuistosta.

Mukavaa marraskuun alkua Sinulle!                                          Päivi

Joko luit nämä?

2 thoughts on “Brad, Thomas ja Anastasia hurmaavat Tampereella

  1. Kiitos hienoista esittelyistä. Tsaarin perheen kohtalo ja Anastasia! Hieno aihe. Anastasian tarina kiehtoo.
    Ja Sara Hildenin taidemuseo!
    Kerroit juuri kaksi syytä, minkä vuoksi pitäisi suunnata Tamperelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.