Gardajärven retkellä nautitaan kuohuviiniä ja sitruunoita

Gardajärven retkellä nautitaan kuohuviiniä ja sitruunoita

Gardajärven retkellä nautitaan kuohuviiniä ja sitruunoita ja muitakin herkkuja. Tässä postauksessa kerron Villa Arcadion reissun retkistä. Tervetuloa mukaan! Italian reissu huhtikuussa oli Kon-Tiki Toursin järjestämä wellnessloma teemalla Joogaa ja Unelmaelämää Gardajärvellä. Joogan saloihin ja elämän pohdiskeluun meidät johti Unelma Elämän Eeva.

Gardajärven retkellä nautitaan kuohuviiniä ja sitruunoita

Reissumme alkoi lennolla Helsingistä Milanoon. Perille saavuttuamme ohjelmassa oli heti ensimmäinen retkikohde, joka oli menomatkan varrella kohti Villa Arcadiota.

Al Rocol Franciacorta

Al Rocol Franciacorta Italy
Al Rocol Franciacorta viinitilaa esittelemässä Francesca

Ensimmäinen pysähdys ja retkikohde oli Al Rocol Franciacortan maatilamatkailuyritys. Al Rocol Franciacorta tarjoaa monipuoliset palvelut pidempäänkin vierailuun: viinitila, majoitustoiminta, erilaiset kurssit (viinit, oliiviöljy, paikallinen ruokaperinne), retkeily ja pyöräily upeissa maisemissa, sekä lapsille kotieläinpiha. Unohtamatta viininmaistelua, kierrosta tuotannossa ja viinikauppaa. Jos haluat kokoustaa Al Rocolissa, sekin onnistuu.

Majoituksessa on tarjolla hotellihuoneita, sekä erillisiä kodinomaisia asuntoja kaikilla mukavuuksilla varustettuna (mm. induktioliesi, pyykkikone, tiskikone, nettiyhteydet ja satelliitti-tv).

Vinkki karavaanareille! Etsitkö pysähdyspaikkaa Italiassa?

Lisäksi tilalla on kahdeksan asuntovaunu/autopaikkaa, joissa on saatavilla sähkö, vesi ja kemssan tyhjennys. Omassakin historiassa on aika, jolloin tuli reissattua asuntovaunun kanssa, kuin myös asuntoautolla. Joten huomioni kiinnittyi näihin tärkeisiin asioihin. Voin todeta, että nämä kahdeksan paikkaa sijaitsivat todella kauniilla paikoilla siellä viinitarhojen keskellä.

Mikä on Franciacorta?

Franciacortan viinialue Italiassa
Franciacortan viinialue Italiassa

Kun mainitaan sana shamppanja, moni yhdistää sen Ranskassa olevaan viinien tuotantoalueeseen. La Franciacortan alue on Italian vastaava ”viinimaakunta”. Al Rocolin viinitilan 34:sta hehtaarista 9 hehtaaria on pyhitetty viininviljelyyn. Viiniteollisuus on tarkasti säänneltyä, Al Rocol on jäsenenä myös Consorzio Vini Franciacorta-yhdistyksessä.

Al Rocol on perheyritys, nykyisin viinitilaa johtavat Castellinin perheen kaksi jäsentä: Gianluigi ja hänen sisarensa Francesca.

Al Rocol Franciacorta
Al Rocol Franciacorta viininpullokartiot

Olikin mukavaa, kun oppaana toimi Francesca. Hänellä oli monta mielenkiintoista tarinaa kerrottavanaan. Näihin viinipullokartioihin liittyy myös tarina. Viinipulloja pitää pyöräyttää tietyin väliajoin toiseen suunaan ja sitten tietyn ajan kuluttua taas toiseen suuntaan. Francesca kertoi, että tämän työn heillä hoitaa perheen isoisä todella nopeasti käsin pulloja pyöräyttämällä.

Joogaa ja unelmaelämää Gardajärvellä porukka
Kippis ja mukavaa lomaa meille!

Tilakierroksen jälkeen oli vuorossa tilan tuotteiden, eli viinien maistelu. Ohjelmassa luki viinien maistelu pienten paikallisten suolapalojen kera. Todellakaan kyseessä ei ollut pienet suolapalat, vaan pöytään kannettiin miltei lounaan verran paikallisia herkkuja. Nälkäisenä Al Rocolin tilalta ei tarvinnut lähteä jatkamaan matkaa.

Huomasin, että Lomalinjalla (ei ole maksettu mainos, vaan netistä bongattu) on tulossa lokakuussa Sikke Sumarin matkassa Ruokamatka Gardajärvelle. Siinä näyttää olevan myös ensimmäisen päivän ohjelmassa vierailu Franciacortan alueella. Ehkä kyseessä on sama viinitila, mene ja tiedä.

Al Rocolin viinitilalla viiniköynnösten keskellä
Al Rocolin viinitilalla viiniköynnösten keskellä

Oli miellyttävä kokemus kuljeskella siellä viiniköynnösten keskellä. Huhtikuussa  köynnökset olivat vielä ihan nupullaan, lehdet vasta avautumassa.

Sitruunatila Gargnanossa Limonaia La Malora

Gardajärven retkellä nautitaan kuohuviiniä ja sitruunoita
Gargnanon kaupunki Gardajärvellä

Pieni Gargnanon kaupunki on todella viehättävä. Upeat maisemat Gardajärvelle, vilkasta katukahvilaelämää, kapeita kujia, ihastuttavia pieniä putiikkeja ja kauniita vanhoja taloja.

Kadulla kävellessä ei uskoisi, että talo voi kätkeä sisäänsä sitruunafarmin monessa kerroksessa.

Gardajärven retkellä nautitaan kuohuviiniä ja sitruunoita
La Maloran sitruunafarmi Gargnanossa

Lämpimien seinien vieressä kattotasanteella ovat sitruunapuut. Kylmän kauden ajaksi avonainen katto peitetään lasilevyillä. Siellä kävellessä tuntui epätodelliselta, että ikäänkuin rakennuksen sisällä on sitruunapuita. Ylläolevassa kuvassa näkyy myös seinän vieressä oleva ura, joka on kastelukanava.

Gardajärven retkellä nautitaan kuohuviiniä ja sitruunoita
La Maloran hurmaava isäntä Fabio Gandossi

La Maloran sitruunatilan on perustanut Giuseppe Gandossi. Hän hankki vuonna 1978 omistukseensa tämän vanhan hylätyn sitruunatilan, jossa oli jäljellä enää kuusi sitruunapuuta. Kovalla työllä vanhoja perinteitä kunnioittaen Giuseppe herätti vanhan sitruunatilan henkiin.

Tilanpitoa jatkaa Giuseppen poika Fabio. Nykyisin sitruunapuita, joista vanhimmat ovat jopa 100 vuotta vanhoja,  on kolmella eri kattotasanteella ja tila tuottaa noin 20 000 sitruunaa vuosittain.

La Maloran sitruunatila Gargnanossa
Sitruunan tuoreuden todellakin haistaa ja tuntee

Sitruunaviljelysten lisäksi rakennuksessa oli tilan perustajan, Giuseppen, vanha asunto. Sinne emme päässeet kurkkaamaan, mutta rakennuksessa oleva sisäpiha ja sieltä avautuvat näkymät Gardajärvelle olivat huikeat.

La Maloran sitruunatila Gargnanossa
Ihastuttava piha vanhassa talossa La Maloran sitruunafarmilla

Isola del Garda, Borghese Cavazza perheen yksityinen saari

Gardajärven retkellä nautitaan kuohuviiniä ja sitruunoita
Isola del Gardan linna

Kuten saaren omilla nettisivuilla kerrotaan, saari on ”Uskomaton sekoitus luontoa, historiaa ja sielua”. Kyseessä on Gardajärvellä sijaitseva  yksityinen saari, jonka omistaa Borghese Cavazza perheen seitsemän sisarusta. Heistä kolme asuu perheineen linnassa. Tästä syystä linnan uskomattoman upeissa sisätiloissa ei saanut ottaa valokuvia. Loistokkaita juhlasaleja käytetään edelleen perhejuhlissa ja kausijuhlissa kuten jouluisin.

Sisarukset avasivat kotinsa turisteille vuonna 2001. He toivovat, että vierailija tuntisi olonsa kotoisaksi – ikäänkuin menisi ystävälle kyläilemään sen sijaan, että menisi turistikohteeseen. Avaamalla kotinsa ovet sisarukset haluavat jakaa sukunsa ainutlaatuisen perinnön kaikkien nähtäville. Luonnollisesti valtavan upean kohteen ylläpito on kallista, ovien avaamisella turisteille saadaan myös tuloja.

Gardajärven retkellä nautitaan kuohuviiniä ja sitruunoita
Virallinen 60-vuotiskuva otettu 19.4.2023, eli päivänä jolloin täytin 60.

Tämä retki Isola del Gardan saarelle kyseisenä päivänä 19.4. oli minulle yksi syy, miksi halusin lähteä  tälle Kon-Tiki Toursin matkalle. Ennen matkaa saadussa ohjelmassa oli juuri tämä päivä, 19.4. merkitty retkipäiväksi saarelle. Tosin reissun aikana oli muuttuvia tekijöitä, kuten säätila. Oli hilkulla, että saarireissu olisi siirtynyt päivällä eteenpäin, myönnän, olisin ollut hieman pettynyt. Onneksi niin ei tapahtunut, ilmojen haltijat suosivat ja sain viettää omaa juhlapäivääni näin upeissa merkeissä.

Isola del Gardan saarelle ei pääse vierailemaan itsenäisesti, vaan turistin täytyy osallistua opastetulle kierrokselle, jonne liput voi ostaa verkkokaupasta. Venekuljetukset saarelle lähtevät useasta Gardajärven satamasta.

Gardajärven retkellä nautitaan kuohuviiniä ja sitruunoita
Joogaa ja Unelma elämää seurue Isola del Gardan saarella

Saari on uskomattoman kaunis. Ei pelkästään linna, vaan myös puutarhat sekä ympäröivä, ainutlaatuinen saariluonto. Muotoon leikatut pensaat edustavat italialaista puutarhatyyliä. Seisemän sisaruksen äiti, vanha rouva Charlotte, on syntyjään britti. Niinpä puutarhassa on hänen vaalimansa englantilainen puutarha, joka muistuttaa Charlottea hänen kotimaastaan.

Saarella on kauan sitten ollut Fransiscus Assisilaisen perustama luostari. Nykyään luostari on restauroitu ja siihen on tehty mallihuoneita ajatuksella millaisia munkkien huoneet ovat kauan sitten olleet.

Gardajärven retkellä nautitaan kuohuviiniä ja sitruunoita
Näkymä kohti Isola del Gardan satamaa

Gardajärven retkellä nautitaan kuohuviiniä ja sitruunoita

Sekä vieraillaan Isola del Gardan saarella. Pidin todella paljon kaikista näistä kolmesta kohteesta. Viinitilasta tuli mieleeni, että viineistä olen kirjoittanut aikaisemminkin. Vuosi sitten Ranskan reissulla kävin Euroopan suurimmassa ”viinihuvipuistossa” Hameau Duboeufissa, lue koko juttu tästä.

Jos liikut Gardajärven suunnalla, minulta lämmin suositus näihin kohteisiin.

Päivi

Joko luit nämä?

9 thoughts on “Gardajärven retkellä nautitaan kuohuviiniä ja sitruunoita

 1. Oikeastaan kaikki tässä mainitut kohteet vaikuttivat kiinnostavilta!

  Vaikken viineistä edelleenkään välitä, niin pakko todeta, että Al Rocol Franciacorta -viinitila / maatilamatkailuyritys vaikuttaa kyllä oikein miellyttävltä kohteelta. Paikallinen ruokaperinne ja -tuotanto yhdistettynä kauniiseen ympäristöön kuulostaa oikein mukavalta. Samoin tuo sitruunatila, ja tarina sen taustalla ovat kiehtovia. Niin ikään Isola del Gardalla olisi mukavaa päästä käymään!

  1. Kiitos kommentista!
   Pakko myöntää, etten itsekään ole viinien ystävä. Mutta aina on mielenkiintoista oppia uusia asioita, kuten tieto Italian viinialueesta. Siellä sanaa franciacorta käytetään samaan tapaan kuin Ranskassa sanaa shamppanja. Kaikki tietävät, mistä alueesta ja asiasta on kysymys. Sitruunatila ja saari olivat kyllä ihania kokemuksia.

  1. Kiitos kommentista! Kyllä lämpimästi suosittelen Isola del Gardaa. Postaukseen sain vain pienen pilkahduksen saaresta. Muotoon leikatut pensaat muodostivat labyrintin. Kreivitär Charlotella on alueella upeat kasvihuoneet. Saarella on paljon veistoksia ja hienoaluontoa ja maisemaa. Puhumattakaan linnan sisätiloista, se historia on käsittämätön. Suomalaisittain tuntui hassulta ajatella, että siellä todellisuudessa asuu kolme lapsiperhettä. Vinkki: venereissulle kannattaa ottaa pitkähihaista mukaan, ainakin huhtikuussa Gardalla tuuli todella kylmästi.

 2. Kiitos Päivi! Kuulostaa ihan minulle sopivalta paikalta, kun olen floristi, pihasuunnittelija, käsityöläinen jne, tosin enää vain menneisyydessä! Ja mieskin kyllä tykkää tällaisista paikoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.