Joulupukin porot Napaiirillä

Kaksi kohdetta Rovaniemellä: Napapiiri ja Korundi

Syyskuun reissulla koin kaksi kohdetta Rovaniemellä: Napapiiri ja Korundi olivat viikonlopun ohjelmassa. Esikoistytär, joka nykyään asuu Oulussa, on asunut Rovaniemellä 7 vuotta. Teimme sellaisen muistelumatkan ja olimme turisteina. Tervetuloa mukaan reissun tunnelmiin.

Napapiirillä jouluisissa tunnelmissa

Kaksi kohdetta Rovaniemellä: Napapiiri ja Korundi
Joulupukin toimisto Napapiirillä Rovaniemellä

On oikeastaan ihan hullua, miksi kaksi aikuista ihmistä haluaa Rovaniemen reissulla ehdottomasti käydä Napapiirillä. Kohteessa, jossa olen käynyt monta kertaa aikaisemminkin, kohteessa, mitä joku voi pitää turistirysänä.

Asiaan on vain yksi selitys: Joulun taika. Tiedän, tiedän, olen melkein 60-v. ja puhun joulun taiasta…Ainakin minuun taika tehoaa, tulen jouluiselle mielelle ja alan huomaamattani rallatella kaiuttimista kuuluvien joululaulujen mukana.

Kaksi kohdetta Rovaniemellä: Napapiiri ja Korundi
Joulupukin kammarin joulukauppa on täynnä jouluista tunnelmaa

Joulupukin Pajakylässä saat yhden pysähdyksen taktiikalla kokea monta asiaa. Tietysti Joulupukki, Joulupukin porot, Pääposti, Huskyt, shoppailumahdollisuudet: Marimekko, Pentik, Iittala, Joulupukin kammarin joulukauppa ja monta muutakin mielenkiintoista liikettä. Tyhjin vatsoin alueella ei tarvitse kiertää, siitä pitävät huolen monet kahvilat ja ravintolat.

Jos olet tullut Rovaniemelle junalla/lentäen, niin Napapiirille pääsee näppärästi myös paikallisliikenteen bussilla numero 8.

Kaksi kohdetta Rovaniemellä: Napapiiri ja Korundi
Santa Claus Reindeer Village Rovaniemi

Olen koko elämäni asunut alueilla, joissa ei ole poroja. Poro on tullut tutuksi eläintarhoissa ja kotieläinpihoilla. Siksipä poron tapaaminen ihan lähietäisyydeltä on minulle elämys. Joulupukin poroja pääsee syöttämään ja silittämään. Sain tehdä tuttavuutta 4 kk vanhan porovauvan kanssa. Oi että, miten pehmeä turkki vasalla oli.

Napapiirillä saat silittää poroja
4 kk ikäisellä poron vasalla on ihanan pehmeä turkki

 

Santa Claus` main post office
Joulupukin pääpostista voit lähettää joulukortit vuoden ympäri

Joulupukin Pääposti on todella houkutteleva paikka. Vaikka olisit päättänyt, ettet tänä vuonna lähetä ensimmäistäkään joulukorttia….yhtäkkiä huomaat ostavasi kortit ja merkit. En ole missään nähnyt niin ihania ja kauniita joulukortteja kuin täällä.

Muista ottaa osoitevihko (vanhanaikaisesti) mukaan tai onhan sinulla puhelimessa tärkeät osoitteet. Nimittäin voit samantien kirjoittaa joulukortit ja jättää ne postitoimistoon postitettavaksi. Tontut huolehtivat, että kortit postitetaan oikeaan aikaan ennen joulua.

Näinä aikoina kun oikeaa postikonttoria ei ole enää juuri missään, Joulupukin Pääposti on harvinaisuus. Se on täyden palvelun posti, josta voit lähettää kortit, kirjeet, paketit jopa pikakirjeen kaikkialle maailmaan.

Kulttuuritalo Korundi

Siirrytään seuraavaksi Kaksi kohdetta Rovaniemellä: Napapiiri ja Korundi -kierroksen toiseen kohteeseen eli Korundiin.

Kaksi kohdetta Rovaniemellä: Napapiiri ja Korundi
Tervetuloa kulttuuritalo Korundiin!

Rakennus, jossa Korundi sijaitsee, on vanha, jo vuonna 1933 valmistunut postiautovarikko. Outo sattuma, kirjoitan tätä postausta lokakuun alkupäivinä ja miltei päivälleen 78 vuotta sitten (7-16.10.1944) Rovaniemi tuhottiin, jäljelle ei jäänyt montakaan rakennusta. Postiautovarikko on yksi harvoista rakennuksista, joka selvisi toisesta maailmansodasta.

Nykyään Korundi on monipuolinen kulttuurin kehto. Korundi on Rovaniemen taidemuseon, sekä Lapin kamariorkesterin koti. Korundissa on myös vierailevia esiintyjiä keikoilla, talosta löytyy ravintola sekä museokauppa. Korundiin käy myös Museokortti, joten jos olet pohjoisen kierroksella, hyödynnä Museokorttiasi Korundissa vaikka taiteen  ja lounaan merkeissä.

Kaksi kohdetta Rovaniemellä: Napapiiri ja Korundi
Korundin museokauppa

Rovaniemen taidemuseon näyttelyt

Markku Heikkilä & Jaakko Heikkilä Kolme jokea Three rivers 2.9.2022-8.1.2023

Kolme jokea taidenäyttely Korundi Rovaniemi
Näkymä Kolme jokea/Three rivers -näyttelystä Korundissa

Itse en ole koskaan asunut joen rannalla, siksi näyttelyn teema onkin mielenkiintoinen. Miltä tuntuu, kun elämässä vaikuttavat kolme jokea: Ounasjoki, Kemijoki ja Tornionjoki. Millä tavalla joki vaikuttaa joka päiväiseen elämään ja toisaalta joen varren ihmisten mieleen. Onko joki voimavara, jota katsoessa mieli lepää, millaisia tunteita virtaava vesi herättää.

Kolme jokea taidenäyttely Korundi
Jokivarren ihmisiä

 

Kaksi kohdetta Rovaniemellä: Napapiiri ja Korundi
Näyttelyssä on esillä jokivarren ihmisten ajatuksia ja tuntemuksia.

Variaatioita 22.4.2022-9.4.2023 Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta

Kaksi kohdetta Rovaniemellä: Napapiiri ja Korundi
Stiina Saariston teos Girl Who Thinks Her Feet Are Big

Variaatioita-näyttely on koottu Wihurin rahaston uusimmista lahjoituksista. Wihurin rahaston kokoelmaan tulee joka vuosi uusia teoksia. Nyt Rovaniemellä esillä olevat teokset ovat melkein kaikki ennen näkemättömiä.

Maistuisiko hampurilainen
Maistuisiko hampurilainen?

Aika harvoin taidenäyttelyissä ihastun johonkin teokseen niin paljon, että ajattelen teoksen sopivan omaan kotiin. Mutta alla olevassa kuvassa näkyvä  EGS Whispers on Concrete, sekatekniikalla tehty teos herätti ajatuksen siitä, että jos olisi mahdollista omistaa taideteos, se voisi olla tämä. Taulun värimaailma ja kuviot viehättävät, taulu on moniuloitteinen, siinä on räjähtävää voimaa.

EGS Whispers on Concrete
EGS Whispers on Concrete

Taitelijanimeen EGS liittyy salamyhkäisyys, EGS on anonyymi, kukaan ei taida tietää, kenestä henkilöstä on kysymys. EGS on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia grafiittitaiteilijoita. Tässä yhteydessä on pakko tunnustaa oma tietämättömyys, en ollut koskaan aikaisemmin EGS:stä kuullutkaan. Hänen töitään löytyy kuitenkin noin 50 maasta. EGS:n teokset voi tunnistaa tästä hänen kirjainyhdistelmästään, joka toistuu hänen teoksissaan usein muunneltuna versiona.

Viikonlopun aikana ehtii hyvin kiertää nämä kaksi kohdetta Rovaniemellä: Napapiiri ja Korundi. Jos lisää tekemistä kaipaa, kannattaa kurkata Visit Rovaniemen sivuille, sieltä löytyy vinkkejä ja mukavaa tekemistä ihan jokaiselle.

Jos museot kiinnostaa, käy täältä lukemassa postaukseni Raahen museoista. Tiesitkö, että Raahessa majailee maailman vanhin sukelluspuku?

Rovaniemen reissun muistelutunnelmissa    Päivi

 

Joko luit nämä?

4 thoughts on “Kaksi kohdetta Rovaniemellä: Napapiiri ja Korundi

    1. Kiitos kommentista! Nyt täytyy myöntää, etten itse ole vielä koskaan käynyt Keski-Euroopassa joulutoreilla. Haaveilla saa….olisipa ihanaa päästä vaikka Berliiniin,Wieniin joulutorille. Mukavaa viikon jatkoa!

  1. Minäkin menisin Napapiirillä käymään ehdottomasti! Näissä molemmissa kohteissa jokin iskee, pitäisikin varmaan Rovaniemellä piipahtaa jollain lomareissulla ☺️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.