Milavidassa Vivienne Westwood ja Nottbeckit

Milavidassa Vivienne Westwood ja Nottbeckit

Tampereella Milavidassa Vivienne Westwood ja Nottbeckit, joko olet käynyt katsomassa?Samalla Tampereen reissulla, josta jo aikaisemmin kerroin, kävin myös Museo Milavidassa.

Milavidan tarina

Milavidassa Vivienne Westwood ja Nottbeckit
Milavida eli Näsilinna

Omalla kohdallani Milavidan museolla ja Sara Hildénin taidemuseolla on hieman samanlainen tarina. Lukuisia kertoja Tampereella käyneenä nämä kaksi hienoa kohdetta ovat jääneet käymättä. Molempiin käy Museokortti!

Palatsi on alunperin ollut nimeltään Milavida. Palatsin on rakennuttanut Peter von Nottbeck perheelleen asuinkodiksi sekä sopivaksi edustustilaisuuksiin. Traagisten tapahtumien vuoksi perhe ei koskaan ehtinyt asua siellä yhdessä. Vuonna 1905 palatsin omistajaksi tuli Tampereen kaupunki ja nimi muuttui Näsilinnaksi. Rakennus on ollut museokäytössä vuodesta 1908 alkaen. Museossa on esillä päänäyttely, mikä kertoo von Nottbeck-suvun tarinaa. Rinnalla kulkee vaihtuva näyttely, mikä nyt Milavidassa vierailessani oli Vivienne Westwood – muotia yksityiskokoelmasta. Tämä näyttely on esillä 12.2.2023 saakka.

Vivienne Westwood – Muotia yksityiskokoelmasta

Milavidassa Vivienne Westwood ja Nottbeckit
Dame Vivienne Westwood

Heti alkuun täytyy mainita, että näyttelyssä olevat asut ovat yksityishenkilön, Lee Pricen kokoelmasta. Kyseessä ei ole virallinen Vivienne Westwood Ltd:n tuottama näyttely.

Vivienne Westwood on ollut oman aikansa räväyttäjä ja suunnan näyttäjä. Hän aloitti uransa jo 1960-luvulla, kun hän perusti Malcolm McLarenin kanssa vaatekaupan Lontooseen. Vuonna 1974 he vaihtoivat kaupan nimeksi  SEX ja alkoivat myymään teemaan sopivia nahka-ja kumiasuja. Siinä konservatiiviset britit taisivat saada afternoon teansa väärään kurkkuun…

”When in doubt, overdress”

Milavidassa Vivienne Westwood ja Nottbeckit-6
Skottiruutua Vivienne Westwoodin tyyliin

Vivienne Westwood on siirtynyt vaivattomasti tyylistä toiseen. Uran alkuvaiheiden räväköiden statement ja sex – tyylien jälkeen tapahtui suunnittelutyylin muutos. Vivienne siirtyi romanttisempaan tyyliin Pirate-mallistossa, myöhemmin mukaan tulivat brittiläisen yläluokan perinteet, Viviennemäiseen tyyliin tietenkin.

Milavidassa Vivienne Westwood ja Nottbeckit-9
Nuorisomuotia by Vivienne Westwood

Mielestäni ylläolevan kuvan asut osoittavat hyvin, kuinka taitava suunnittelija pystyy luomaan asuja/tyylin, mikä on ajaton. Nämä asut ovat sellaisia, mitkä voi hyvin kuvitella näkevänsä nuorison ja miksei myös meidän varttuneempien ylle tänä päivänäkin. Farkku (revittynäkin näkee edelleen) on aina muodissa, samoin neuleet.

Milavidassa Vivienne Westwood ja Nottbeckit-10
Vivienne Westwoodin suunnittelemia upeita juhla-asuja

Minusta on ihanaa katsoa iltapukuja ja juhla-asuja, niin kaunista. Myös nämä asut ovat ajattomia ja elegantteja. Ihan hyvin voisi lähteä arvokkaampiin juhliin vaikkapa tuo kultakimalteinen, olkaimeton asu yllä (tosin tässä iässä dekoltee ei enää salli noin avonaista asua).

Nottbeckin perhe

Wilhelm ja Constance von Nottbeck
Wilhelm ja Constance von Nottbeck

Nottbeckien suku on alunperin lähtöisin Saksasta. Wilhelmin isä, Carl von Nottbeck osti yhtiökumppaninsa kanssa Finlaysonin tehtaan sen perustaneelta James Finlaysonilta. Parikymppinen Wilhelm tuli Tampereelle perehtymään tehtaan toimintaan. Wilhelm perusti myös trikootehtaan, josta katsotaan suomalaisen trikooteollisuuden alkaneen.

Nottbeckit ovat olleet edistyksellsiä, sillä heidän ansiostaan Suomen ja koko Pohjoismaiden ensimmäinen sähkövalo syttyi Finlaysonin suuressa kutomosalissa vuonna 1882. Nottbeckit rakennuttivat tehtaidensa työntekijöille mm. oman koulun ja kirkon sekä perustivat oman kirjaston, poliisin, seurakunnan ja palokunnan.

Nottbeckien katettu illallispöytä Museo Milavidassa
Museo Milavidan Nottbeckien näyttelyssä upea katettu illallispöytä odottaa ruokailijoita

Näyttelyn interiöörit, esineet, asut, sisustus kertovat Nottbeckien ylhäisön elämäntyylistä. Elämä ei kuitenkaan aina mene niin kuin on ajatellut ja suunnitellut.

Milavidan palatsi on Wilhelmin ja Constancen pojan, Peter von Nottbeckin perheelleen suunnittelma koti.

Nottebeckin perheen neljä orpolasta
Peter ja Olga von Nottbeckin orvot lapset Iris, Andrée, Alfred ja Olga

Peterillä ja Olgalla oli kaksi vanhempaa lasta, Iris ja Andrée. Olga odotti vauvaa, tulossa oli kaksoset. Traaginen kohtalo astui peliin ja Olga-äiti kuoli samana päivänä kun kaksoset Alfred ja Olga syntyivät. Palatsin rakennustyöt olivat edelleen kesken, rakennustöissä tuli vastoinkäymisiä. Peter palasi lastensa luokse Pariisiin keväällä 1899. Vastoinkäymiset jatkuivat, sillä Peter sai yllättäen umpisuolen tulehduksen ja menehtyi siihen. Palatsin omistivat nyt neljä orpoa lasta. Lapset asuivat palvelijoiden kanssa palatsissa vuoteen 1902 saakka.

Surullinen on ollut kohtalo. Nykyisin suvun jälkeläisiä asuu Kanadassa, jossa he käyttävät nimeä de Nottbeck.

Jos olet Tampereella, käy Milavidassa Vivienne Westwood ja Nottbeckit – kierroksella. Joulunaikaan, 18.11.2022-8.1.2023  Nottbeckien näyttelyssä vietetään herrasväen joulua. Näyttelyyn tulee jouluisia esineitä, tarinoita, joulukuusia ja -lahjoja.

Oletko vielä käynyt katsomassa nämä näyttelyt? Mitä pidit?

Museoista puheenolleen, oletko lukenut juttuni Raahen museoista ja maailman vanhimmasta sukelluspuvusta? Ellet, paina tästä ja pääset kierrokselle Raahen museoihin.

Kuukauden kuluttua joulu on jo aika lähellä. Pitäisikö pikkuhiljaa alkaa tekemään jouluvalmisteluja…Joko sinä olet aloittanut?

Päivi

Joko luit nämä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.