Mitä Oulun taidemuseossa on keväällä 2022

Mitä Oulun Taidemuseossa on keväällä 2022

Oulun Taidemuseon näyttelyt kevät 2022

Vinkki sinulle , joka olet tulossa Ouluun ja mietit, mitä Oulun taidemuseossa on keväällä 2022. Muutama viikko sitten vierailin Oulun taidemuseossa tutustumassa esillä oleviin näyttelyihin. Parhaillaan Oulun taidemuseossa on esillä kaksi näyttelyä. Huhtikuun loppuun, 30.4.2022 on esillä Kirsi Kaulasen näyttely Kotona metsässä. Vilho Lammen näyttely, Väkevä Lakeus on esillä 28.8.2022 saakka.

Kirsi Kaulanen Kotona metsässä

Mitä Oulun taidemuseossa on keväällä 2022
Kirsi Kaulasen puuveistos Sammas

Ensimmäiseksi taidemuseoon mennessä vastaan tulee Kirsi Kaulasen puuveistos Sammas, joka kohoaa ylös korkeuksiin avoimessa tilassa. Minulla tuli tästä välittömästi mieleen omat juuret. Blogin esittelysivulla kerronkin omasta historiasta ja siitä, että olen varsinkin lapsuudessa muuttanut todella monta kertaa. Omassa elämässä tietynlainen juurettomuus onkin koko ajan läsnä. En erityisesti kaipaa mihinkään tiettyyn paikkaan, enkä voi sanoa olevani kotoisin mistään tietyltä seudulta/paikkakunnalta. Toisaalta olen hyvin sopeutuvainen erilaisiin ympäristöihin (elämä on opettanut) ja hyvin nopeasti saan kotoisan olon vieraassakin paikassa. Sammas ja sen juuret puhutteli hyvinkin väkevästi minua.

 

Mitä Oulun taidemuseossa on keväällä 2022
Motus 1-3

Taidemuseon Tasku-nimisessä salissa pääsee ikäänkuin sisälle tähän Motus 1-3 nimiseen teokseen. Olo oli hieman kuten Liisalla Ihmemaassa. Mihin ihmeeseen olen tullut? Teräsveistokset leijuivat katosta samalla heijastaen lattiaan ja seinille valoverkkoja. Teoksessa on mukana myös ääniefekti. Teräsveistoksissa on pieni mekaaninen vasara, mikä soittaa Teho Majamäen suunnittelemaa ääniteosta. Tuli tosiaan hieman epätodellinen olo: olen sisällä jossain, mutta en oikein itsekään tiedä missä.

 

Mitä Oulun taidemuseossa on keväällä 2022
Pohjoinen myriadi

Ensi vaikutelma tästä Pohjoinen myriadista oli sipuli. Pyöreä pallo, jota voi kuoria kerros kerrokselta. Toinen mielikuva oli oma, räjähdyspisteessä oleva planeettamme Maa. Mielestäni juuri tämä onkin taidenäyttelyjen ”suola”, miten erilaisia ajatuksia ja tunnelmia ne meissä herättävät. Kun sitten luin enemmän tästä teoksesta, sieltä paljastui , että Kirsi Kaulasen inspiraationa ovat olleet Suomessa kasvavien uhanalaisten kasvien juurikarvat.

Lue myös tämä: Stayacation Radisson Blussa Oulussa

Vilho Lampi Väkevä lakeus

Mitä Oulun taidemuseossa on keväällä 2022
Vilho Lampi oma kuva

Vilho Lampi oli kotoisin Limingasta, miltei Oulun naapurista. Limingan viljavat pellot, lakeus, heinäkuun hento utu peltojen yllä, joen rantatörmät, talot ja niiden ihmiset. Näistä asioista Vilho Lampi sai inspiraatiota töihinsä.

Täytyy myöntää, että vaikka Vilho Lampi on paikallinen taitelija, en ole aikaisemmin tutustunut hänen teoksiinsa. Teokset ja niiden monipuolisuus yllättivät.

Mitä Oulun taidemuseossa on keväällä 2022
Vilho Lampi Siltatanssit

Yksi tunnetuimmista Vilho Lammen teoksista on ehkä tämä Siltatanssit. Teoksesta voi suorastaan aistia heinäkuun lopun ilmassa väreilevän lämmön sekä toisaalta jo hennon kasteen heinikossa. Horisonttiin laskeva aurinko antaa vielä viimeiset säteet ja ihmiset nauttivat kesäillasta tanssien sillalla.

Maalauksissaan Vilho Lampi kokeili monia eri tyylejä. Täytyy sanoa, että omaan silmään osa teoksista näytti synkiltä ja hurjilta.

Mitä Oulun taidemuseossa on keväällä 2022
Vilho Lampi Tytön muotokuva

Tytön muotokuva oli minun suosikkini näyttelyn tauluista. Tytössä on yhtäaikaa sekä päättäväisyyttä että herkkyyttä.

Vilho Lammen elämässä oli kaksi voimakasta asiaa: intohimo tehdä taidetta, toisaalta painoivat velvollisuudet hoitaa sukutilaa Matinlauria. Lyhyen elämänsä aikana Vilho Lampi ennätti käydä maalamassa myös Pariisissa.

 

Lasten kanssa Oulun taidemuseoon

Oulun taidemuseossa on lapsille tarjolla Muksuboksi.
Perheen pienimmille Oulun taidemuseossa on tarjolla Muksuboksi

Jos mietit, mitä Oulun taidemuseossa on keväällä 2022, voitko tulla myös lasten kanssa kokemaan taidetta, tähän on ratkaisu. Lapsia varten on Muksuboksi, josta löytyy tekemistä. Muksuboksiin kuuluvat ohjeet ja materiaalit voi vaikkapa tulostaa kotona jo valmiiksi. Muksuboksin voit myös varata etukäteen. Ohjeet löytyvät Oulun taidemuseon sivulta.

Kahvila Kaari

Mitä Oulun taidemuseossa on keväällä 2022
Taidekierroksen jälkeen maistuu kahvi ja herkullinen leivos kahvila Kaaressa.

Kun taidemuseokierros on tehty, voi kaikkea näkemäänsä ja kokemaansa sulatella kahvin ja herkullisen leivoksen ääressä Kahvila Kaaressa. Tarjolla on monenlaista, paikallista herkkua. Kahvilan yhteydessä on myös myytävänä Oulu-aiheisia tuotteita.

Taidemuseossa itse nautin siitä hetkellisestä olotilasta, jossa voin olla ikäänkuin pois arkielämästä ja vain katsella ja fiilistellä. Taiteella on myös virkistävä vaikutus. Vaikka museoon mennessä olisi fyysisesti väsynyt, lähtiessä väsymys on kaikonnut.

Miten siellä ruudun toisella puolella, käytkö taidemuseoissa/taidenäyttelyissä?

Kiitos, kun olet mukana!  Oikein mukavaa viikonloppua!  Päivi

 

 

 

Joko luit nämä?

One thought on “Mitä Oulun Taidemuseossa on keväällä 2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.