Toukokuussa tuli tilaisuus viettää yksi kokonainen päivä Vääksyssä. Olin reissusta innoissani, sillä en ole koskaan aikaisemmin käynyt Vääksyssä. Ylipäätänsä Häme alueena on minulle aika tuntematon. Jostain syystä en ole koskaan siellä päin reissaillut.

Vääksyn Apteekinmajoitus

Tärkein asia reissussa on majoitus. Kartoitin etukäteen Vääksyn majoituspaikkoja ja täältä netin syövereistä kuvaruudulle ponnahti Vääksyn Apteekinmajoitus. Soitto sinne ja varasin huoneen. Meillä kävi hyvä tuuri, sillä la-su yöksi oli vain yksi huone vapaana. Kuin olisi juuri meille tarkoitettu.

Päivä Vääksyssä
Vääksyn Apteekinmajoitus

 

Päivä Vääksyssä
Vääksyn Apteekinmajoituksen viehättävä sisääntuloaula

 

Päivä Vääksyssä
Vääksyn Apteekinmajoituksen aamiaistila

Vinkki: Vääksyn Apteekinmajoitus sijaitsee ihan ”pelipaikoilla”, tärkeimmät nähtävyydet ovat ihan lähellä.

Kun aikaa on vain päivä Vääksyssä, mitä ehdin kokea?

Vääksyn kanava

Päivä Vääksyssä
Vääksyn kanavan kanavanvartijan koppi

 

Päivä Vääksyssä
Vääksyn kanava kohti Päijännettä

Vääksyssä näin jotakin ensimmäistä kertaa elämässäni, nimittäin sulutuksen. Olin innoissani kuin lapsi konsanaan. Itse asiassa seison siinä sulun kohdalla miltei pari tuntia katsellen molemmilta järviltä, Päijänne ja Vesijärvi, saapuvia veneitä. Ensikertalaiselle sulutus näytti hurjalta, kun sekä veden pinta että vene, laski ja nousi. Ensimmäistä kertaa näin myös sen, että puomit laskeutuivat, punaiset valot menivät päälle ja silta nostettiin ylös, jotta suuri purjevene mahtui sulun kohdalta menemään.

Kanavan ympäristö on todella kaunista ja siellä näytti olevan tekemistä ihan koko perheelle. Lapsiperheet näyttivät suunnistavan Lasten elämyspuistoon, itse kävin tutustumassa Päijännetalon matkailuinfoon, jossa on myös lähituotemyymälä.

Nälissään tai janoissaan ei kanavaa tarvitse ihailla, ihan vieressä on viehättäviä ravintoloita. Bongasin seuraavat: Kanavan Helmi, mikä oli ilahduttavasti heti aamusta avoinna, Wine&Cafe Jokiranta, sijaitsee aivan ihastuttavalla paikalla joen rannassa, hieman suurempi ruokapaikka Kanavan kunkku sekä oluen ystäville Kanavan panimo.

Vääksyn kanavan puiston kivikehä

Vaikeiden aikojen muistomerkki menneiden sukupolvien työlle Vääksyn kanavan puistossaVaikeiden aikojen muistomerkki
Vaikeiden aikojen muistomerkki menneiden sukupolvien työlle Vääksyn kanavan puistossa

Olen intohimoinen Outlander-sarjan fani. Diana Gabaldonin Matkantekijä-sarja löytyy kirjahyllystä ja luonnollisesti olen katsonut tv-sarjan kaikki jaksot. Kun saavuin kanavan rantaan, huomioni kiinnittyi välittömästi kivikehään. En ole missään muualla Suomessa nähnyt vastaavaa kivikehää. Onko lukijoilla tiedossa Suomessa olevia kivikehiä? Jotenkin tuli sellainen pienimuotoinen tunnemyrsky ja ajatukset lähtivät välittömästi laukalle…

Vesimyllymuseo ja ankeriasarkku

Päivä Vääksyssä
Vääksyn vesimylly- ja sähkövoimalaitosmuseo

 

Ankeriasarkku Vääksyn vesimyllyllä

Kuvassa näkyvä vaalea puurakennus on juurikin Vääksyn Apteekinmajoitus, eli näin lähellä, tien toisella puolella on ensimmäinen nähtävyys Vääksyn vesimylly- ja sähkövoimamuseo. Museon kesäkausi ei ollut vielä alkanut, joten vierailu sisätiloissa jää toiseen kertaan. Tällä sillalla, missä seison, on kyltti: Kulku omalla vastuulla. Minä olen korkeanpaikankammoinen, nyt paikka ei ollut korkea, sen sijaan veden virtaus oli melkoinen, joten hieman sydän väpätti, kun astuin sillalle.

Ihmettelin hieman, miksi museorakennuksen vieressä on osittain veteen rakennettu varasto. Joen toisella rannalla olikin asiaan selitys. Kyseessä on ankeriasarkku. Täytyy myöntää, että kalalajina ankerias on minulle jäänyt ihan vieraaksi. Arkulla pyydystetään Vesijärvestä kohti Sargassomerta kutumatkalle lähteviä ankeriaita. Ellei ankeriasarkkua olisi, suurin osa ankeriasta menehtyisi Kymijoen voimalaitosten turbiineissa. Reissatessa oppii uutta, nyt jos joku kysyy, missä Suomessa sijaitsee ankeriasarkku, niin tiedän oikean vastauksen.

Ranskalainen kyläkauppa

Ranskalainen kyläkauppa

Olen lehdistä ja somesta lukenut Ranskalaisesta kyläkaupasta, nyt olikin mukava päästä itse käymään paikan päällä. Vinkki: Ranskalainen kyläkauppa on viiden minuutin kävelymatkan päässä Apteekinmajoituksesta.

Päivä Vääksyssä
Hurmaavia houkutuksia Ranskalaisessa kyläkaupassa

Ranskalainen kyläkauppa oli pullollaan kaikkea ihanaa: vaatteita, keittiötarvikkeita, kaikenlaista pientä söpöä tavaraa, kenkiä, laukkuja, sisustusjuttuja, säilykkeitä, ranskalaisia herkkuja, saippuaa…

Kaupan yhteydessä on hurmaava ravintola. Kun kurkistin ravintolaan, se oli täpö täynnä. En yhtään ihmettele, niin kutsuvalta ja viihtyisältä se näytti.

Päivä Vääksyssä
Wanhan Vääksyn historiaa

Yllä olevassa kuvassa on jotakin, mikä herätti minun mielenkiintoni. Paitsi että asukokonaisuus on todella kaunis ja itse asiassa juuri minun makuun oleva kokonaisuus, historiataulussa tuli esille mielenkiintoinen nimi: Lang.

Historiataulussa mainitaan Joel Napoleon Lang ja hänen vaimonsa Jenny Lang. Heistä molemmista on valokuvat sekä kuva heidän hulppeasta huvilastaan. Joel Lang oli juristi ja hän toimi professorina Helsingin yliopistossa.

Kun tein edellistä postausta Raahen museoista, kävin kahvittelemassa Langin kauppahuoneella Raahessa. Siinä wanhan Vääksyn taulun edessä mietin ovatko Raahen Langit sukua Joel Napoleonille. Kyllä vain, netistä löytyi vastaus: Joel Napoleon on Langin kauppahuoneen Karl Johan Langin ja vaimonsa Adolfinan poika. Mielenkiintoinen sattuma, että juuri Ranskalaisessa kyläkaupassa törmäsin Langin nimeen.

Mielenkiintoista on myös se, että Langin kauppahuoneessa ja Ranskalaisessa kyläkaupassa on jotakin samaa: kokonaisvaltainen elämys ja ympäristö, jossa voit nauttia kaikilla aisteilla.

Päivä Vääksyssä kuluu nopeasti ja kaikkea ei ehdi nähdä. Seuraavan visiitin aikana käyn ainakin näissä kohteissa:

Paljon jäi siis nähtävää seuraavallekin reissulle. Oletko sinä käynyt Vääksyssä ja onko antaa vielä lisää vinkkejä käyntikohteista?

Oikein mukavaa toukokuista päivää Sinulle!

Päivi

 

 

 

 

Joko luit nämä?

3 thoughts on “Päivä Vääksyssä

  1. Vääksy on itselleni tuttu paikka, asumme varsin lähellä. Silti vähän turhan harvoin tulee siellä käytyä, mutta kyllä joka kesä pyrimme siellä kuitenkin käymään. Alueella oleva Päijänteen kansallispuisto kannattaa pitää mielessä Vääksyssä käydessä.

    1. Kiitos kommentista ja vinkistä! Jos joskus tie vie uudelleen sinne suuntaan, toivottavasti on aikaa myös retkeilyyn. Kotimatkalla viikko sitten ajoimme huikean Pulkkilanharjun kautta, mitkä upeat maisemat.Kyllä niissä maisemissa ja maastoissa olisikin mukava retkeillä. Niin erilaista kuin täällä meillä tasamaastossa Oulun seudulla.Mukavaa uutta viikkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.