Retkeile Oulussa Sanginjoen reiteillä

Retkeile Oulussa Sanginjoen reiteillä

Retkeile Oulussa Sanginjoen reiteillä on minun vinkkini sinulle, joka etsit retkeilymahdollisuuksia Oulussa. Sanginjoen alue on melko lähellä Oulun keskustaa, matkaa on vain noin 17 kilometriä.

Sanginjoen reitit

Retkeile Oulussa Sanginjoen reiteillä
Loppulan talo on Sanginjoen reittien lähtöpaikka.

 Lokakuun aurinkoisena päivänä lähdimme mieheni kanssa retkeilemään Sanginjoen maastoon. Täytyy tehdä tunnustus; vaikka olemme oululaisia, emme kumpikaan olleet koskaan aikaisemmin käyneet Sanginjoen maastoissa. Loppulan talo on hyvä maamerkki, josta on helppo lähteä retkeilemään.

Näin ensikertalaisen kokemuksella, retkeilyalue jakaantuu Loppulan talon molemmin puolin. Kun lähtee talosta metsään päin, pääsee merkityille reiteille, katso kartta tästä.

Kun menee tien toiselle puolelle parisataa metriä eteenpäin, pääsee Sanginjoen rantaan, jossa on tulistelupaikkoja.

Korpilammen kierros

Retkeile Oulussa Sanginjoen reiteillä
Sanginjoen reitistön nimet ovat muuttuneet. Rinnakkain on vanhat ja uudet kyltit.

Korpilammen kierros on reiteistä lyhin, vain 2 kilometriä. Kierros ei kuitenkaan ole reiteistä helpoin. Välillä polku on kivinen ja puiden juuret ovat esillä. Tarkasti saa katsoa mihin astuu.

Retkeile Oulussa Sanginjoen reiteillä
Korpilammen reitillä saa tarkasti katsoa mihin astuu, kiviä ja puiden juuria riittää.

Maasto on paikoitellen myös kosteaa, mutta onneksi on pitkospuut. Tosin osa pitkospuista on päässyt huonoon kuntoon. Sanginjoen reitistö elää tällä hetkellä vahvaa muutoksen aikaa. Koko aluetta ja reittejä kehitetään, reittien nimet vaihtuvat ja mahdollisesti on tulossa myös uusia reittejä.

Retkeile Oulussa Sanginjoen reiteillä
Pitkospuut Sanginjoen reitillä.

Me olimme liikkeellä heti päivän valjettua, joten pitkospuut olivat kosteat ja liukkaat.

Korpilammen laavu

Retkeile Oulussa Sanginjoen reiteillä
Korpilammen laavulla on hyvät palvelut, tulistelupaikka, pöytä, penkit ja ulkovessa.

 

Korpilammen laavulta löytyy wc
Korpilammen laavulta löytyy ulkovessa.

Jotenkin tuntuu, että nykyajan retkeily on tehty aika helpoksi, kun tulistelupaikat ovat miltei ”täyden palvelun” paikkoja, ulkovessakin on. Toisaalta on hyvä, ettei tarvitse asioida puskissa. Ehkäpä myös tämä tietoisuus siitä, että reitiltä löytyy palvelut,  madaltaa kynnystä lähteä retkeilemään ja nauttimaan luonnosta.

Korpilampi Sanginjoen reitti
Korpilampi Sanginjoen reitillä.

Korpilampi on pieni. Itsekseni pohdin, että kuinka kauan menee siihen, kun koko lampea ei enää ole. Näytti siltä, että lammen rannan kasvusto valtaa vuosi vuodelta enemmän alaa ja lampi kasvaa hiljalleen umpeen.

Karvainen ötökkä pitkospuilla
Karvainen ötökkä pitkospuilla.

Pitkospuilla tuli tämmöinen sympaattinen kulkija vastaan. Kyseessä ehkä on perhosen toukka.

Sanginjoen rannalla

Mikä on se asia, jota ilman retki ei tunnu retkeltä? Makkaranpaisto tietenkin. Sanginjoen varrelta löytyy useampi tulistelupaikka.

Makkaranpaistoa Sanginjoen varrella.
Makkaranpaistoa Sanginjoen varrella.

Retkelle lähtiessä kommentoin miehelleni, että miksi ihmeessä otat mukaan retkikirveen. Mehän olemme menossa kohteeseen, jossa on tulistelupaikat ja nuotiopuut valmiina. Perillä kuitenkin huomasin, että ilman retkikirvestä makkaranpaisto olisi jäänyt pelkäksi haaveeksi. Nuotiopuut olivat melkoisen suuria ja kaiken lisäksi kosteita. Nuotio syttyi ja makkarat saatiin paistettua.

Syystunnelmia Sanginjoen rannalta
Syystunnelmia Sanginjoen rannalta.

Kun olet tulossa Ouluun ja mietit, mitä täällä voi tehdä, retkeily Sanginjoen reiteillä voi olla yksi vaihtoehto. Lähellä kaupunkia, vain noin 17 km, hyvät opasteet ja lyhyelläkin reitillä pääsee näkemään ja kokemaan luonnon monimuotoisuutta.

Harrastatko sinä retkeilyä omassa kotikaupungissa/Lapissa/muualla?

Tästä tulikin mieleeni, että tarvitseeko aina lähteä ”merta edemmäs kalaan”, kun ihan kotikulmillakin on näkemistä ja kokemista. Viime keväänä retkeilin itse täällä Oulussa Hietasaaressa, jossa on reittejä ja nuotiopaikka. Talvisen retkitarinan voit lukea tästä.

Syksyisissä retkeile Oulussa Sanginjoen reiteillä tunnelmissa                Päivi

Joko luit nämä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.