Vinkki Ouluun funkkistyylin rakennukset Citynomadin kanssa

Sisältää mainoslinkin, linkki merkitty *. Vinkki Ouluun  funkkistyylin rakennukset Citynomadin kanssa, mukavaa ja ilmaista tekemistä.  En ole koskaan perehtynyt Oulussa olevien rakennusten tyyleihin ja aikakausiin.

Eräänä päivänä hoksasin netistä Citynomadi-sovelluksen ja niinpä lähdin kiertämään reitin, jossa tutustutaan Oulussa oleviin funkkistyylin rakennuksiin. Tule mukaan! Funkkisrakennuksia on Oulussa yllättävän monta, joten jaan postauksen kahteen osaan.

Citynomadi-sovelluksen kanssa katsomassa Oulun 1930- ja 1940-luvun funkkisrakennuksia

1. Weckmanin talo
Alunperin rakennuksen on suunnitellut jugendtyyliseksi Carl Hård af Segerstad. Eino Pitkänen suunnitteli muutostyön, jonka myötä rakennus  valmistui vuonna 1945  funktionalistiseen tyyliin. Tämä kaunis rakennus on Mannerheiminpuiston vieressä.
Muistan tämän  ihan pikkutytöstä saakka, sillä molemmat mummolat ovat olleet miltei naapurissa. Mannerheiminpuisto on lapsuuteni leikkipaikka. Erityisesti mieleeni on jäänyt puinen pyöreä karuselli = lava, jossa oli metallikaiteilla erotettu kartion muotoiset ”karsinat”. Jaloilla otettiin vauhtia ja kyllä me siskon kanssa aina otettiinkin lujat vauhdit.
Vinkki Ouluun funkkistyylin rakennukset Citynomadin kanssa
Weckmanin talo Oulu
2. Rautatalo
Voi, kuinka monta kertaa olen kulkenut tämänkin rakennuksen ohi ajattelematta enempää sen historiaa. Martta ja Ragnar Ypyän suunnittelema  Rautatalo on valmistunut vuonna 1947. Nyt rakennus on osa Pekurin kauppakorttelia, mutta teräsbetonipilarit ja ”siipi” ovat edelleen paikallaan.
Stockmann oli Oulun aikanaan tässä korttelissa. Nykyään Pekurin kauppakorttelissa on
mm. ravintolamaailma, Space Bowling, Ikean suunnittelustudio, Pekurin kirjasto, sekä Bodymaja.
Funkkistalokierroksella Oulussa Citynomadin kanssa
Rautatalo Oulu
Funkkistalokierroksella Oulussa Citynomadin kanssa
Rautatalo Oulu
3. Tuomarien talo
Mitä kaikkea tämä arkkitehtitoimisto Triarcin suunnittelema  rakennus onkaan nähnyt. Tuomarien talo on valmistunut vuonna 1936. Siis niin kauan on tämä rakennus jo ollut Rotuaarilla. Rakennuksessa on hyvin näkyvillä funktionalismille tyypillinen leveä erkkeri.
Miksi rakennusta kutsutaan Tuomarien taloksi? Sen rakennuttivat aikoinaan oululaiset pormestari H.A. Kannisto, varatuomari L. Seppänen ja pormestari K.T. Reinilä. Mielenkiintoista historiaa, en ole koskaan aikaisemmin edes  kuullut edes tätä nimeä.
Vinkki Ouluun funkkistyylin rakennukset Citynomadin kanssa
Tuomarien talo Oulu
4.  Monttiinin talo
Monttiinin talo, jonka on suunnitellut Gustaf Strandberg, on valmistunut vuonna 1940. Rakennus edustaa funktionalistista kaupunkikerrostaloa parhaimmillaan. Nimensä se on saanut  alakerrassa aikoinaan olleesta kauppagalleriasta, Monttiinin hallista.
Erikoinen yksityiskohta ovat ulkonevat erkkerit sekä persoonalliset ulko-ovet ja ikkunat. Itse kuljen tästä useasti ohitse ja joka kerta ihastelen noita ovia ja ikkunoita. Hyvä, että vielä säilytetään vanhaa meille ihasteltavaksi.
Vinkki Ouluun funkkistyylin rakennukset Citynomadin kanssa
Monttiinin talo Oulu

 

Funkkistalokierroksella Oulussa Citynomadin kanssa
Monttiinin talo Oulu

5. Oulun Puhelimen talo

Gustaf Strandberg on suunnitellut myös tämän Oulun Puhelimen rakennuksen. Valmistumisvuosi on 1937. Jälleen totean, mitä kaikkea rakennus onkaan nähnyt ja elänyt. Tämä rakennus on hieman piilossa, sillä se on niin  kiinni viereisissä rakennuksissa. Oulun Puhelimen toimitalo edustaa tyyliltään varhaista funktionalismia.

Funkkistalokierroksella Oulussa Citynomadin kanssa
Oulun Puhelin Oy:n talo Oulu
6.  As Oy Pakkahuoneenkatu 9 B
Arkkitehti Gustaf Strandberg on ahkeroinut Oulussa, sillä hän  on suunnitellut myös  tämän Pakkahuoneenkatu 9 A & 9 B:n muodostaman kokonaisuuden. Valmistumisvuosi on 1936. Rakennukset edustavat funktionalistista tyyliä. Pihapiiriin on kuulunut puisia piharakennuksia, jotka ovat tuhoutuneet vuoden 1944 pommituksissa.
Vinkki Ouluun funkkistyylin rakennukset Citynomadin kanssa
As Oy Pakkahuoneenkatu 9 B
7.  Hotelli-ravintola Arina 
Alkuperäisestä funkkishotellista on jäljellä enää tämä julkisivu. Alkuperäisen rakennuksen on aikoinaan suunnitellut SOK:n rakennusosaston arkkitehti Armas Lehtinen. Rakennus on valmistunut vuonna 1939. Nykyisin vanha osa kuuluu Original Sokos Hotel Arinan kokonaisuuteen.
Vinkki Ouluun funkkistyylin rakennukset Citynomadin kanssa
Hotelli-ravintola Arina nykyisin Original Sokos Hotel Arina
8.  Entinen HOP:n talo
HOP:n talon on suunnitellut arkkitehti Runar Finnilä ja rakennus on valmistunut vuonna 1939. Oulussa ei todennäköisesti ole muita Runar Finnilän suunnittelemia rakennuksia. Ilahduttavaa on se, että rakennuksen julkisivuun ei ole tehty muutoksia. Täytyy sanoa, että Runar Finnilä on suunnitellut kauniin rakennuksen. Itse pidän tästä talosta. Joulun aikaan on mukavaa katsoa, kun asukkaat laittavat jouluvalaistukset ikkunoihin.
Vinkki Ouluun funkkistyylin rakennukset Citynomadin kanssa
Entinen HOP:n talo

Nappaa tästä vinkki Ouluun funkkistyylin rakennukset Citynomadin kanssa ja lähde kävelemään. Kaksi kärpästä samalla iskulla, saat liikuntaa ja Oulun rakennukset avautuvat sinulle ihan uudella tavalla. Funkkisrakennuskierros jatkuu seuraavassa postauksessa, pysy mukana!

Ovatko Oulun Linnansaari ja Pikisaari tuttuja? Etsitkö Oulusta yöpymispaikkaa, minulta lämmin suositus: *Radisson Blu Oulu.

Päivi

Joko luit nämä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.