Kajaanin seudun kohteet Ärjänsaaresta kuvakirkkoon

Kajaanin seudun kohteet Ärjänsaaresta kuvakirkkoon

Kajaanin seudun kohteet Ärjänsaaresta kuvakirkkoon olivat Kajaanin reissun teemana. Olen monta vuotta haaveillut höyrylaivamatkasta Ärjänsaareen sekä yöpymisestä lasi-iglussa. Tänä kesänä molemmat haaveet toteutuivat. Lasi-iglusta kerroinkin jo edellisessä postauksessa, lähdetään nyt Kajaanin seudulle, tervetuloa mukaan.

Höyrylaiva Kouta vie Ärjänsaarelle

Kajaanin seudun kohteet Ärjänsaaresta kuvakirkkoon
Höyrylaiva Kouta valmiina lähtöön

Lähdimme  Oulusta aamuvarhain ajamaan kohti Kajaania. Satamassa Kouta jo odottikin lähtövalmiina. Reissupäivän sää oli pilvinen ja tihkusateinen, mutta lähdimme reissuun, kun liput oli jo ostettu.

Laivamatka meni pääasiassa sisätiloissa salongissa. Olimme etukäteen tilanneet lohikeiton, jota saimme nauttia menomatkalla. Keitto tuli tarpeeseen, sillä olimme ajaneet Oulusta ”yhtäsoittoa” Kajaaniin suoraan risteilylle.

Pari vinkkiä Kouta-laivalle

  • laivassa on sisävessa
  • laivassa on pieni kanttiini, josta voi ostaa pientä syötävää, juotavaa ja alkoholijuomia

Uskomattoman kaunis ja lumoava Ärjänsaari

Ärjänsaaren luonto on ainutlaatuinen
Ärjänsaaren luonto on ainutlaatuinen

Laivamatka saarelle kestää 2,5 tuntia. Matka on kuin siirtymäriitti johonkin toiseen todellisuuteen. Nimittäin siltä minusta tuntui, kuin olisin tupsahtanut jonnekin, missä luonto kukoistaa rehevänä ja vihreänä, vesi on kirkasta ja puhdasta ja ilma helppoa ja hapekasta hengittää.

Ärjänsaari on uskomattoman kaunis: puhdasta hiekkaa, kirkasta vettä ja vihreää, miltei koskematonta luontoa.

Ärjänsaaren koskematon luonto lumoaa
Ärjänsaaren koskematon luonto lumoaa

Ärjänsaarta reunustaa useita kilometrejä  pitkät ja jopa 23 metriä korkeat eroosiotörmät. Saarta kiertävä polku kulkee todella lähellä korkean hiekkatörmän reunaa. Pelkään korkeita paikkoja, varsinkin sellaisia, jossa tulee tunne, että putoan helposti. Ärjänsaaressa tuli hetkittäin sellainen tunne ja silloin piti kävellä hiljalleen katse  eteenpäin keskittyen. Tosin jos olisi kaatunut, alla olisi ollut pehmeää hiekkaa ja sen jälkeen pitkästi matalaa hiekkarantaa.

Vinkkejä Ärjänsaarelle

  • laita kunnon jalkineet, joissa on pitävät pohjat
  • polut menevät metsässä ja hiekalla
  • hiekkaa on todella paljon ja joka paikassa
  • osassa reittiä on pitkospuut, jotka tihkusateessa olivat liukkaat
Visit Finland Ärjänsaari Island
Reitin keskivaiheilla on penkit, joilla voi istua ja ihailla upeaa maisemaa

Ärjänsaarella on pitkä historia. Kainuussa on noin tuhat vuotta sitten asunut lappalaisia. Perimätieto kertoo, että heillä on ollut Ärjänsaaressa myyttinen Poronkirkko.  1800-luvulla saari on ollut  Kajaanin seudun kuuluisan rosvojoukon, Kiveksen rosvojen tukikohta. Saari on ollut yksityisessä omistuksessa eri henkilöillä ja vuonna 1916 saaren omistajaksi tuli Paavo Paloheimo, joka oli Kajaanin Puutavara Oy:n toimitusjohtaja.

Siitä alkoi uusi vaihe Ärjänsaaren historiassa. Saaresta tuli virkistyspaikka tehtaan johtoportaalle ja koko henkilöstölle. Aluksi yövyttiin teltoissa, myöhemmin rakennettiin mökkejä ja tietysti sauna. Saaressa pidettiin henkilöstön lapsille tyttö- ja poikaleirejä. Vuonna 2017 Ärjänsaari siirtyi luonnonsuojelu- ja virkistysalueeksi Suomen valtiolle.

Kajaanin seudun kohteet Ärjänsaaresta kuvakirkkoon
Ärjänsaaren kioski

Ärjänsaaressa on kioski, jossa me nautimme munkkikahvit. Huom! Kahvilaan EI SAA mennä kengät jalassa, kengät jätetään portaille. Muuten koko kahvilan lattia on hiekan sotkussa. Kahvilassa oli esillä lukemista saaren historiasta ja opaskarttoja. Kahvilan takana on ulkovessat.

Kajaanin seudun kohteet Ärjänsaaresta kuvakirkkoon
Ruoanlaittopaikka Ärjänsaaressa

Ärjänsaaressa voi telttailla Säipän alueella, mutta vain muutaman päivän ajan. Saarta ei ole tarkoitettu pidempiaikaiseen leiriytymiseen. Saaressa on telttailijoille kuvassa näkyvä keittokatos. Ärjänsaari on roskattoman retkeilyn kohde, eli minkä jaksat tuoda saareen, sen jaksat myös viedä pois.

Saareen ei kulje julkinen liikenne. Ellei ole omaa venettä, saareen pääsee kahden eri laivatoimijan, Luonnollisesti Oulujärvi sekä Höyrylaiva Kouta, kyydillä.

Paltaniemen kuvakirkko

Paltaniemen kuvakirkko
Paltaniemen kuvakirkko

Jos olet Kajaanissa, vieraile kauniissa Paltaniemen kuvakirkossa, joka sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Kajaanista. Kirkko on lähes 300 vuotta vanha ja kirkko on tunnettu upeista kattomaalauksista, jotka kertovat Vanhan ja Uuden testamentin tapahtumista.

Paltaniemen kuvakirkko
Paltaniemen kuvakirkon pääkäytävä

Kirkko on todella kaunis ja pääkäytävää kävellessä katse suuntautui ylös kauniisiin maalauksiin. Kuvat on maalannut vihantilainen kirkkomaalari Emanuel Granberg.

Vieraile Paltaniemen kuvakirkossa
Jeesuksen syntymä kuvattuna Paltaniemen kuvakirkossa

Kierros Kajaanin seudun kohteet Ärjänsaaresta kuvakirkkoon jatkuu, seuraavaksi vieraillaan muutamassa kohteessa Kajaanin kaupungissa.

Kajaanin linnan rauniot

Kajaanin linna Kajaanissa
Kajaanin linnan rauniot

Kajaanin linnaa on Kaarle-herttuan käskystä alettu rakentamaan samanaikaisesti Oulun linnan kanssa vuonna 1604. Linnan on ollut  tarkoitus olla sekä turvapaikka että hallinnollinen keskus.

Johannes Messeniuksen myötä Kajaanin linnan historia sivuaa Oulua. Johannes Messenius tuomittiin maanpetturuudesta vankilaan ja hän joutui Kajaanin linnaan. Vankilasta vapauduttuaan Johannes Messenius muutti Ouluun, jossa hän menehtyi vuonna 1636.

Kajaani Castle ruins in Kajaani Finland
Kajaanin linnan rauniot

Kajaanin linnan rauniot on säilyneet hyvin. Suurten kivilohkareiden keskellä oli mielenkiintoista kävellä ja mielessään kuvitella (ehkä tv-sarjojen antamien mielikuvien perusteella) millaista elämä on linnassa ollut.

Kajaanin kirkko

Kajaanin seudun kohteet Ärjänsaaresta kuvakirkkoon
Kajaanin kirkko

Nykyinen Kajaanin kirkko on samalla paikalla, jonne rakennettiin vuonna 1656 Kajaanin ensimmäinen kirkko. Vuonna 1716 venäläiset tuhosivat sekä ensimmäisen kirkon, että Kajaanin linnan.

Kajaanin seudun kohteet Ärjänsaaresta kuvakirkkoon
Kajaanin kaunis puurakenteinen kirkko

Kajaanin kirkko on iloinen ”sekamelska” eri tyylejä. Rakennuksesta huomaa koristeellista uusgotiikkaa, saksalaisperäistä tyyliä ja italialaista renessanssi- ja barokkiajan tyyliä. Juuri tämä eri tyylien sekoitus tekee kirkosta kauniin ja jollakin tapaa, voiko sanoa, jopa viihtyisän. Mielestäni Kajaanin kirkko on yksi kauneimmista kirkoista, joissa olen käynyt.

Tämä kuva on parvelta, johon minulla liittyy lapsuusmuisto. Olen lapsuudessa asunut Kajaanissa. Muistan, että olimme adventtisunnuntaina laulamassa Hoosiannaa, kirkko oli täpötäysi ja me istuimme ylhäällä parvella.

Elias Lönnrotin jalanjäljillä Kajaanissa

Kajaanin seudun kohteet Ärjänsaaresta kuvakirkkoon
Elias Lönnrotin maja Kajaanissa

Elias Lönnrot asui Kajaanissa vuosina 1833-1853. Elias Lönnrot ei viihtynyt kaupungissa, maja oli hänelle ikäänkuin kesämökkinä. kauempana kaupungin humusta. Elias Lönnrot oli kiinnostunut kasveista ja hän kokosi Suomen ensimmäisen Suomen kasvistosta kertovan teoksen Flora Fennica. Kasveista innostuneena hän perusti majansa viereen yrttitarhan.

Ajan saatossa Elias Lönnrotin yrttitarha joutui oman onnensa nojaan ja kasvit villiintyivät. Vuonna 2009 Kajaanissa tehtiin aloite yrttimaan kunnostamisesta. Tänä päivänä yrttimaa kukoistaa ja on vapaasti kaupunkilaisten ja kulkijoiden ihailtavissa.

Kajaanin seudun kohteet Ärjänsaaresta kuvakirkkoon
Elias Lönnrotin yrttimaa Kajaanissa

 

Kajaanin seudun kohteet Ärjänsaaresta kuvakirkkoon
Opastaulu Elias Lönnrotin yrttimaalla Kajaanissa

Pari lomapäivää Kajaanin seudulla kului oikein mukavasti kohteisiin tutustuen, lapsuusaikoja muistellen sekä kyläillen. Kaikista kohteista Ärjänsaari vei minun sydämeni puhtaan luonnon kauneudella ja herätti ajattelemaan kuinka etuoikeutettuja  me suomalaiset olemme, kun meillä vielä on puhdasta ja koskematonta luontoa ympärillämme.

Onko Ärjänsaari Sinulle tuttu kohde?

Päivi

Joko luit nämä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.