Virolahti matkakohteena - katso kolme vinkkiä

Virolahti matkakohteena – katso kolme vinkkiä

Pressimatka Visit Kotka-Hamina ja Cursor Oy:n järjestämänä. Virolahti matkakohteena – katso kolme vinkkiä. Onko Virolahti sinulle tuttu kohde? Minun on pakko myöntää, noloa kylläkin, että en ennen tätä pressimatkaa ollut koskaan Virolahdesta kuullutkaan.

Kaakonkulman kaupungit Kotka, Hamina ja Loviisa ovat nimeltään tuttuja, mutta en ole koskaan  käynyt näissä kaupungeissa, vielä. Loviisassahan on parhaillaan Asuntomessut. Tässä postauksessa liikumme Virolahdella. Tervetuloa mukaani tutustumaan Virolahden kolmeen kohteeseen, joissa sain pressimatkan aikana vierailla.

Virolahti matkakohteena - katso kolme vinkkiä
Idyllinen Kiessin kahvila

 Vinkki 1. Harjun oppimiskeskus ja Harjun hovi (kartano)

Harjun oppimiskeskuksessa on loistavalla tavalla yhdistetty monta eri asiaa. Alueella toimii yksityinen luonnonvara-alan oppilaitos, jonne voi hakea opiskelemaan yhteishaussa. Harjun historiallisessa kartanossa puolestaan  on upeat puitteet juhlille tai vaikkapa konserteille. Ylläolevassa kuvassa näkyvä Kiessin kahvila on vanha viljamakasiini, sisätiloiltaan erittäin tunnelmallinen.

Huom! Jos lähipiirissäsi on heppatyttöjä tai muutoin maaseudun ammateista kiinnostuneita henkilöitä, niin Harjun oppimiskeskuksen tarjontaan kannattaa tutustua. Harjun tilalla on upeat mahdollisuudet opiskella hevosalaa, noin 40 omaa hevosta, pari maneesia, ratsastuskentät, ravirata, ”you name it, we got it”

Jos olet järjestämässä juhlia täällä ja tarvitset majoitusta, se ei ole ongelma. Alueella on kesäaikana miltei 200 vuodepaikkaa, sopii suurempikin suku tai seurue kokoontumaan.

Kiessi-museo Harjun oppimiskeskuksessa
Kiessi-museo Harjun oppimiskeskuksessa

Kiessin kahvilaa vastapäätä on mielenkiintoinen Kiessi-museo, jossa on mahdollista tutustua erilaisiin hevosajoneuvoihin sekä työvälineisiin. Ajanhetkellä nyt, 2023, aika, jolloin maataloustyöt tehtiin hevosvoimin, tuntuu todella kaukaiselta. Itse asiassa ei siitä kuitenkaan ole niin kauan aikaa. Museon yläkerrassa on upea juhlatila, jota voi käyttää kesäaikaan.

Minunkin mummolassani on ollut työhevonen. Kun se aikanaan joutui rintamalle, äitini kertoman mukaan Panun lähtö oli ollut kova isku. Hevonen on ollut tärkeä perheenjäsen, ystävä ja työkaveri.

Harjun oppimiskeskuksen Kiessi-museo
Kiessi-museossa on hevosten historiaa

Kaakon kamarimusiikki kutsuu 3.-6.7.2024!

Harjun kartano Virolahdella on monien mahdollisuuksien paikka
Harjun kartano Virolahdella on monien mahdollisuuksien paikka

Pressimatkalla sain osallistua Kaakon Kamarimusiikin konserttiin historiallisessa Harjun kartanossa. Siitä onkin jo aikaa, kun olen ollut viimeksi klassisen musiikin konsertissa. Kaakon kamarimusiikin konsertit  ovat erittäin suosittuja, kartanon sali oli täynnä viimeistä istuinsijaa myöten.

Kaakon kamarimusiikki on klassisen musiikin festivaali, joka on aloittanut toimintansa jo vuonna 2014. Eli kesällä 2024 on tiedossa 10-vuotisjuhlat, ota seurantaan kaakkofestivalin sivut, niin näet, mitä juhlavuodelle on tulossa. Tämän kuluneen kesän,  2023, festivaaliin pystyi ostamaan liput ennakkoon Lippu.fi:stä, lippuja sai myös paikan päältä.

Kaakon kamarimusiikki kutsuu Virolahdelle
Tuomas Turrigo, Petteri Iivonen ja Jukka Merjanen

Konsertin huikeinta antia oli kahden viulustin ”kaksintaistelu” Pablo Sarasate: Navarra, Op 33 viuluduolle ja pianolle. Konsertin loputtua salissa kuuluivat bravo-huudot ja melkoiset aplodit. Upea esitys.

Jalamri Peltosen suunnittelema funktionalistinen ruokalarakennus
Jalmari Peltosen suunnittelema funktionalistinen ruokalarakennus

Olen aikaisemmin täällä blogissani kirjoittanut Oulun funktionalistisen tyylin rakennuksista. Heti Harjun alueelle saavuttuani kiinnitin huomion tähän kauniiseen funktionalistisen tyylin rakennukseen. Kävi ilmi, että rakennuksen on suunnitellut Jalmari Peltonen vuonna 1939.

Virolahti matkakohteena katso kolme vinkkiä
Otetaan seuraavaksi suunta Bunkkerimuseoon

Virolahti matkakohteena – katso kolme vinkkiä, seurataan Harjun oppimiskeskuksesta lähtevää kylttiä ja siirrytään seuraavaksi Bunkkerimuseoon.

Vinkki 2. Virolahden Bunkkerimuseo

Virolahden Bunkkerimuseo
Virolahden Bunkkerimuseo esittelee sodanaikaista historiaa

Bunkkerimuseossa, sekä sisä- että ulkotiloissa, itselleni tuli jännä, outo tunne. Siinä me katselimme omaa historiaamme ja samaan aikaan Euroopassa soditaan. Käynti Bunkkerimuseossa, lähellä Venäjän rajaa (noin 25 km) jotenkin konkretisoi sodan todeksi. Itärajan alueella sota näkyy myös siten, että venäläisturisteja ei luonnollisestikaan enää näy.  Rajalla sijaitseva, venäläisturistien ostovoiman varaan rakennuttu Zsar outlet village on enää muisto vain.

Sota-ajan kanttiini Bunkkerimuseossa Virolahdella
Sota-ajan kanttiini Bunkkerimuseossa Virolahdella

Bunkkerimuseon sisätiloissa on esillä valokuvia, sodan aikaisia esineitä, sekä mahdollisuus katsoa lyhyt elokuva Salpalinjan historiasta.

Bunkkeri Bunkkerimuseossa Virolahdella
Pallokorsu Bunkkerimuseossa Virolahdella

 

Juoksuhauta Bunkkerimuseossa Virolahdella
Juoksuhauta Bunkkerimuseossa Virolahdella

Bunkkerimuseon alueella on sodanaikaisia bunkkereita sekä juoksuhautoja. Kaipaatko jännitystä tai ainutlaatuista yöpymiskokemusta? Kuvassa näkyvään pallokorsuun on mahdollista majoittua. Visit Virolahden verkkokaupasta voit ostaa majoituksen sekä tutustua Virolahden tapahtumiin ja majoitusvaihtoehtoihin.

Salpalinja alkaa Virolahdelta

Salpalinja alkaa Virolahdelta
Salpalinja alkaa Virolahdelta

Valtavia kiviä katsellessa en heti tajunnut, että täältä, Virolahdelta alkaa Salpalinja. Puolustuslinjaa rakennettiin vuosina 1940-1941 sekä vuonna 1944. Valtavat kivet olivat panssarivaunuesteitä. Salpalinja on noin 1200 kilometriä pitkä, alkaa Virolahdelta ja päättyy Jäämerelle. Kivien osuus puolustuslinjasta on noin 230 kilometriä. Vaikuttava näky – ei voi edes kuvitella, millainen työ on tehty näiden kivien saamiseksi tähän muodostelmaan keskelle metsää.

Bunkkerimuseon nykyaikaa

Nykyään Bunkkerimuseon alue on suosittua retkeilyaluetta. Tarjolla on monta mielenkiintoista reittiä, esimerkiksi Tuntemattoman polku, joka vie Väinö Linnan romaanin tunnelmiin.

Rautaesiripun aikoina Eurooppa oli jaettu kahteen osaan. Rajavyöhykkeiden väliin jäi koskematon luonto, joka sai kehittyä vuosikymmenet rauhassa. Virolahti sijaitsee vihreän vyöhykkeen (Green Belt) alueella ja on osa kansainvälistä Green Belt -verkostoa. Bunkkerimuseon pihalla sijaitsee Virolahden Green Belt-keskus.

Virolahti matkakohteena - katso kolme vinkkiä
Virolahti kuuluu Euroopan vihreään vyöhykkeeseen

Vinkki 3. Takatalo & Tompuri Brewery

Virolahti matkakohteena - katso kolme vinkkiä
Takatalo & Tompuri Brewery Virolahdella

”Oman” ruokakaupan juomaosastolla olen toki huomannut Kaski-merkkiset oluet. Siksi olikin mielenkiintoista saada vierailla panimossa, jossa Kaski-oluet valmistetaan. Takatalo & Tompuri Brewery käyttää oluissaan omien peltojen mallasohraa ja kauraa, vesi tulee omasta kaivosta. Savuoluissa käytettävät maltaat savustetaan tilalla itse.

En ole varmaan koskaan nauttinut näin suurta ja maukasta haukipihviä kuin Takatalo & Tompuri Breweryn Ravintola Navetassa (tila on oikeastikin vanha navetta).

Virolahti matkakohteena - katso kolme vinkkiä
Takatalo & Tompuri Breweryn Ravintola Navetan haukipihvi

Haukipihvi oli todella herkullinen. Kyytipoikana vielä uudet perunat, tilli ja kermaviilikastike.

Virolahti matkakohteena - katso kolme vinkkiä
Kaski-olut tulee Virolahdelta Takatalo & Tompuri Brewerystä

Luonnollisesti tilalla on oma Panimon puoti, josta voi ostaa tuliaiset.

Päivä Virolahdella oli todella antoisa ja mukava. En ole koskaan käynyt Kaakonkulmalla, oli mielenkiintoista olla entuudestaan tuntemattomalla seudulla. Kiitos Visit Kotka-Hamina ja Cursor Oy antoisasta päivästä.

Ovatko nämä kohteet Sinulle tuttuja?

Heinäkuun tunnelmissa                 Päivi

Joko luit nämä?

2 thoughts on “Virolahti matkakohteena – katso kolme vinkkiä

  1. Tuttuja kohteita tosiaan ovat. Olimme itse Virolahdella juhannuksen aikaan, paljon oli kiinnostavaa nähtävää: https://www.matkallamissamilloinkin.com/vinkit-virolahdelle/ Meille Bunkkerimuseo nousi selkeäksi suosikiksi. Valitettavasti Kiessi oli silloin kiinni, siellä olisi ollut mukava päästä käymään. Meille jäi erittäin positiivisena mieleen myös Virolahden luolat sekä Luontonäyttämö, joita voi myös suositella.

    1. Kiitos kommentista! Itse en ollut koskaan aikaisemmin käynyt Kaakonkulmalla, joten kaikki oli uutta. Paljon mielenkiintoista nähtävää, Bunkkerimuseo Salpalinjoineen oli vaikuttava. Tässä maailmantilanteessa itärajan läheisyys toi vierailuun oman, erilaisen säväyksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.