Museojuna Oulusta Raaheen

Pikavisiitti Raaheen oli hyvä idea, kun hoksasin, että juuri tänään Raaheen voi matkustaa junalla. Tervetuloa mukaan pikavisiitille, olimme tyttärien kanssa perillä Raahessa noin neljä tuntia. Mitä siinä ajassa ehtii tehdä, katsotaan.

Lättähatulla Oulusta Raaheen

Lättähatulla Oulusta Raaheen
Lättähatun kyydissä nostalgisissa tunnelmissa lapsuuden junareissuja muistellen

Luin Raahen Meripäivien sivulta, että Raaheen pääsee Pohjois-Suomen Rautatieharrastajien=PoRha järjestämällä lättähattukyydillä. Raaheen ei muuten pääsekään junalla, vaan lähin asema on Vihanti.

Lättähatun sisätilat
Lättähatussa on menneiden aikojen tunnelmaa

Oli mukava kokemus matkustaa lättähatulla. Muistelen lapsuusaikoja, jolloin perheemme asui Kajaanissa ja molemmat mummolat olivat Oulussa. Sieltä vuosikymmenten takaa on jäänyt mieleen, että matkustimme mummolaan usein junalla ja osa junamatkasta tehtiin lättähatulla. Ehkä siksi minut valtasi välittömästi junaan astuttuani tuttuuden tunne.

Kari Juvan veistospuisto Raahessa

Kari Juvan veistospuisto Raahe
Kari Juvan veistospuisto Raahessa sijaitsee pääkirjaston edessä

 

Kari Juva on asunut Raahessa
Kari Juvan teokset ovat mielenkiintoisia

 

Tunnettu suomalainen kuvanveistäjä Kari Juva
Minulla tuli tästä mieleen villit hevoset

Pääkohteemme Raahessa oli museon ranta ja siellä Raahen Meripäivät-tapahtuma. Matkalla sinne päätimme tutustua Kari Juvan veistospuistoon. Tykästyin tähän puistoon, koska siellä on myös kauniit kukkaistutukset sekä penkkejä, joissa voi istua ja ihailla teoksia kaikessa rauhassa.

Kari Juva vietti lapsuuden ja nuoruuden Raahessa ja Pyhäjoella. Hän lahjoitti Raahen kaupungille 19 uransa eri vaiheissa tehtyä veistosta.

Pikavisiitti Raaheen

Pikavisiittimme alkoi siis veistospuistosta. Siitä on todella lyhyt matka kävellä museon rantaan, joka on Raahen Meripäivien tapahtumapaikka.

Raahen museo
Meripäivien 2022 tunnelmaa Raahessa

Oli mukavaa kierrellä alueella myyntikojuja katsellen  ja markkinamenoa seuraten. Useimmat kojujen myyjät olivat pukeutuneet vanhan ajan tyyliin.

Vanha puulaiva Raahen meripäivillä
Meripäivillä sai ihastella vanhoja aluksia

Meripäivillä oli esillä useita aluksia, joihin pääsi myös sisätiloihin tutustumaan. Museon rannassa oli hieno tunnelma. Aurinko paistoi ja laivojen viirit liehuivat, ihmiset olivat mukavasti liikkeellä. Meripäivät on mielestäni mukavan pieni, koko perheelle sopiva tapahtuma. Perheen pienimmät varmasti tykkäsivät kotieläinpihasta, jossa oli mm. poniajelua, alpakoita, koirakaverit, kanoja ja lampaita.

Visit Raahe
Mukava oli käydä Raahessa Meripäivillä

Oli tosiaan mukava käydä kiertelemässä alueella, ilmakin suosi. Taivaalle kyllä tuli mustia pilviä, mutta ainakaan sen neljän tunnin pikavisiitin aikana ei satanut. Sen sijaan kun palasin kotiin Ouluun, täällä oli satanut, ollut  kunnon ukkonen, joka oli katkaissut sähköt.

Kahvilla yksityiskodin pihalla

Brahenkatu 1 sisäpihalla
Kahvihetki Raahessa Brahenkatu 1:sen pihalla

Raahessa olen käynyt monta kertaa. Useasti siellä vanhassa Raahessa kulkiessa olen porttien pielessä vilkuillut suojaisille sisäpihoille ja ajatellut, että olisipa ihana käydä joskus jonkun talon sisäpihalla. Tänään se oli mahdollista, Brahenkatu 1:ssä oli Meripäivien pop up pannukakku-puutarhakahvila. Olipa mukavaa kahvitella siellä todella viihtyisällä ja suurella sisäpihalla. Nautin herkullisen pannukakun savulohitäytteellä, oli hyvää.

Raahen Pekka

Raahen perustaja Pietari Brahe
Raahen Pekka Pietari Brahe

Raahessa ei voi käydä käymättä ihailemassa Raahen perustajan Pehr Brahen patsasta, joka sijaitsee Pekkatorilla. Siellä se Pekka katsoo kaupunkiaan, taustanaan Raahen kirkon torni, joka minusta on ihan vanhan pöllövaarin näköinen.

Karhun kirja&paperi Kirkkokatu 22 Raahe

Pikavisiitti Raaheen
Karhun kirja&paperi Raahe on aivan ihana kirjakauppa

 

Pikavisiitti Raaheen
Karhun kirja&paperi on kirjan ystävän taivas

 

Pikavisiitti Raaheen
Karhun kirja&paperi:ssa on laadukas valikoima

Tyttäreni ja minä rakastamme kirjoja ja lukemista. Saimme vinkin tästä ihanan persoonallisesta Karhun kirja&paperi-liikkeestä ja oitis suuntasimme sinne. Täytyy sanoa, että liike on kirjojen ja askartelun ystävän taivas. Viihtyisästi ja persoonallisesti sisustettu, suorastaan kutsuu sisään tutustumaan ja viihtymään. Arvaatte varmaan, miten siinä kävi. Jokainen meistä poistui liikkeestä uusi kirja mukanaan.

WSOY Satu Rämö Hildur
Onnellinen uuden kirjan omistaja

Siinä se on, Suomen tämän hetken (heinäkuu 2022) puhutuin, halutuin ja kirjastojen varauslistojen ykkönen Satu Rämön Hildur.

Tässä oli nyt kohtalon sormi pelissä. Nimittäin olen etsinyt tätä kirjaa useammasta paikasta ja se on loppuunmyyty, koko ensimmäinen painos on loppunut. Heti kirjakauppaan astuessani tämä kirja oli esillä ensimmäisessä pöydässä. Arvaatteko montako kappaletta siinä pöydällä oli? Tasan yksi kirja jäljellä ja nyt se on minun.

Olen aivan onnessani.

Lukijoille vielä mainitsen, että kyseessä EI ole  kaupallinen yhteistyö, vaan minun oma kokemukseni tästä ihanasta, persoonallisesta kirjakaupasta. Tykkään siitä, että vielä on nuoria, rohkeita yrittäjiä, eikä ihan kaikkea ole vallanneet suuret ketjut. Kun olette Raahessa, menkää käymään ja ihastukaa.

Kevättalvella kävin Raahessa museokierroksella, tästä pääset lukemaan koko jutun.

Nautitaan vielä kesästä, vielä on kesää jäljellä, ota lomaohjelmaasi pikavisiitti Raaheen.

Päivi

 

 

Joko luit nämä?

7 thoughts on “Pikavisiitti Raaheen

 1. Oli varmasti kiva reissu. Minä olen suunnitellut myös kaikenlaisia lähireissuja ja just vaikka julkisia kulkuvälineitä käyttäen. Samalla voisin testata miten yhteydet käytännössä toimisivat täällä ”syrjäseudulla”.

  1. Hei!
   Kiitos kommentista ja mukavaa, että löysit blogiini.Reissu oli mukava. Itse asiassa aika usein teen reissut julkisella tai ihan paikallisten matkayrittäjien valmisretkillä. Viime kesänä kävin tyttärieni kanssa Hailudossa juurikin paikallisen yrittäjän järjestämällä päiväretkellä. Oli erittäin näppärää mennä bussilla, Hailuotoon on sesonkiaikoina pitkät jonot lautalle, mutta bussit pääsevät etuajo-oikeuslinjalle. Ei tarvinnut myöskään etsiä parkkipaikkaa, joita Hailuodon Marjaniemssä on aika vähän.
   Mukavaa viikon jatkoa! Päivi

   1. Kiitos tuosta muistutuksesta paikallisista matkanjärjestäjät👍 Minäkin osallistun eläkeläisyhdistyksen matkoille, mutta näin kesällä niitä ei aina ole itselle mieluisia. Mutta täälläkin löytyy mahdollisuuksia muiltakin matkan järjestäjiltä 👍

  1. Kiitos veistospromenadivinkistä!Pakko myöntää, etten ole koskaan käynyt Kotkassa. Ensi kesänä olen lomalla heinäkuun, jospa sitten olisi aikaa lähteä Kotkaan ja Haminaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.