Maailman vanhin sukelluspuku odottaa sinua Raahessa

Tervetuloa mukaani Raahen museoihin!

Pakkahuoneen museo

Maailman vanhin sukelluspuku odottaa sinua Raahessa
Pakkahuoneen museo

Kun olet menossa Raaheen ja mietit, mitä siellä voisi tehdä, tässä vinkki: maailman vanhin sukelluspuku odottaa sinua Raahessa. Wanha Herra ottaa nykyisin vieraat vastaan Kruununmakasiinimuseossa, mutta aloitetaan me kierros Pakkahuoneen museosta.

Kuten nimikin kertoo, rakennus on vanha pakkahuone, joka on rakennettu vuonna 1848. Rakennusta ei juurikaan ole remontoitu, museossa suorastaan aistii  viehättävän vanhan ajan nostalgian ja tunnelman. Ja myös tuntee…Nimittäin kun itse kävin museossa huhtikuisena päivänä, mereltä kävi melko reipas tuuli. Toisen kerroksen vitriinien luona tuuli suorastaan vinkui nurkissa ja tuntui tulevan seinästä läpi.

Raahen ensimmäinen kirkko

Maailman vanhin sukelluspuku odottaa sinua Raahessa
Mikael Baltin puuveistokset

 

Maailman vanhin sukelluspuku odottaa sinua Raahessa
Mikael Baltin veistokset

Mielenkiintoisin tila Pakkahuoneen museossa on huone, jossa on Mikael Baltin puuveistoksia Raahen ensimmäisestä kirkosta. Veistokset ovat vaikuttavia ja ehkä jopa hieman pelottavia. Olen kuullut huhuja, että tässä huoneessa kummittelee. Täytyy myöntää, että ihan yksikseni en olisi uskaltanut puuveistoksia ihailla, sen verran jännä tunnelma oli tuossa kirkkohuoneessa. Onneksi oli tytär mukana.

Reilu vuosi sitten, tammikuussa 2021, Yle teki ohjelmaa Yle Olohuone. Yhdessä jaksossa esiintyi Raahesta lähtöisin oleva Samuli Putro. Hän esiintyi juurikin tuossa kirkkosalissa. Ohjelma löytyy Yle Areenasta ( kirjoitushetkellä toukokuu 2022).

Merimiesten tuomia matkamuistoja maailmalta

Maailman vanhin sukelluspuku odotaa sinua Raahessa
Merimiesten mukaan tuomia mielenkiintoisia esineitä eri puolilta maailmaa

Raahe on aikoinaan ollut todellinen merikaupunki, josta miehet ovat lähteneet maailmalle. Miltei joka mökistä on joku ollut merillä. Kotiin palatessaan merimiehet toivat mukanaan eksoottisia ja mielenkiintoisia esineitä. Museon toisessa kerroksessa voi ihailla näitä matkamuistoja kaukaa maailman ääristä.

Varoituksen sana on myös paikallaan. Museossa on esillä monenlaisia ajatuksia herättävä lasipurkkiin säilötty ihmisalkio. Täytyy myöntää, että itseäni  hieman näky hieman  hätkähdytti.

Maailman vanhin sukelluspuku odottaa sinua Raahessa
Polkupyörä vanhaan malliin

Maailman vanhin sukelluspuku odottaa sinua Raahessa Kruununmakasiinin museossa

Maailman vanhin sukelluspuku odottaa sinua Raahessa
Kruununmakasiinimuseo Raahe

Pakkahuoneen museossa olen käynyt monta kertaa, mutta en koskaan aikaisemmin Kruununmakasiinimuseossa. Mielenkiintoinen rakennus, mikä on alunperinkin  ollut viljamakasiini, myöhempinä vuosina rakennus on ollut varastona. Onneksi Raahen kaupunki osti valtiolta viljamakasiinin. Rakennus on täydellinen museo: historiaa henkivät paksut seinät ja ikkunoista avautuva upea Raahen saaristo.

Maailman vanhin sukelluspuku Wanha Herra

Maailman vanhin sukelluspuku odottaa sinua Raahessa
Wanha Herra ottaa vieraat vastaan Kruununmakasiinimuseossa Raahessa

Siinäpä on kaksi vanhaa vierekkäin, tosin Wanhalla Herralla on jonkin verran enemmän ikää kuin minulla. Wanha Herra on tosiaan maailman vanhin säilynyt sukelluspuku. Wanha Herra on valmistettu vasikannahasta 1700-luvulla. Ajatelkaa, mitä kaikkea Wanha Herra on nähnyt ja kokenut. Nyt on Wanhan Herran hyvä viettää eläkepäiviä ja ottaa vieraat vastaan Kruununmakasiinimuseossa.

Kokeile vanhaa sukelluskypärää

Kruununmakasiinin museossa voit kokeilla vanhaa sukelluskypärää
Kruununmakasiinimuseossa voit kokeilla vanhaa sukelluskypärää

Minuahan ei kahta kertaa tarvitse houkutella, ei muuta kuin vanha sukelluskypärä päähän.

Henkilö, jolla on vanha sukelluskypärä päässä
Terveisiä vanhan sukelluskypärän sisältä

Täytyy sanoa, että kypärä on fyysisesti raskas. Kypärän, voiko sanoa kaula-aukko, tuntui yllättävän pieneltä. Minulle tuli tunne, että happi vähenee, hengittäminen oli yllättävän raskasta.

Metalliteollisuuskaupunki Raahe

Maailman vanhin sukelluspuku odottaa sinua Raahessa
Metalliteollisuuden historiaa Raahessa

Raahe ja Rautaruukki, nimet, mitkä kuuluvat yhteen. Raahessa oli ollut jo ennen Rautaruukin tuloa metalliteollisuuta, mutta Rautaruukki nosti kaupungin kasvuun. Töiden perässä muutettiin Raaheen ympäröivistä kunnista. Omakotitaloja rakennettiin ja kouluhin tuli lapsia. Monessa perheessä molemmat vanhemmat olivat Rautaruukilla töissä. Kuvassa vasemmalla Raahen ”kansallispuku”.

Raaheen tulossa, katso vinkkilista tapahtumista ja nähtävyyksistä

 • Raahen museot, huom! Museokortti käy ainakin Pakkahuoneen ja Kruununmakasiinimuseoissa
 • Pekanpäivät kesä-heinäkuun vaihteessa, tavallaan kotiseutupäivät, monet entiset raahelaiset palaavat kaupunkiin näkemään vanhoja tuttuja
 • Raahen Meripäivät, Pooki flakkaa, heinäkuun puolivälissä, leppoisa vanhan ajan tapahtuma
 • Raahen Fiia ja saaristoristeilyt. Raahen Fiia on kuunari, jonka omistaa Raahen purjelaivasäätiö. Muutama vuosi sitten, (ennen tätä parin vuoden pakollista taukoa) olin Raahen Meripäivillä. Olimme perheen kanssa ostaneet liput purjehdukselle Raahen Fiialla. Pari tuntia aikaisemmin ennen purjehdusta tuli sitten viesti, että Fiialla oli tullut konevika, jota ei saada korjattua ja purjehdus peruuntuu. Pettymys oli melkoinen, mutta minkäpä teet laitevialle. Pääsimme kuitenkin laivan sisätiloihin katsomaan, miltä siellä näyttää. Sitten päätimme extempore lähteäkin saaristoristeilylle. Ja sitä voin lämpimästi suositella. Risteily vei aika kauas Raahen saaristoon, ohi Taskun Pookin ja Rautaruukin sataman tuntumaan. Vinkki: oli sää mikä tahansa, kun menet saaristoristeilylle, ota lämmintä takkia mukaan. Alus on avonainen ( ainakin muutama vuosi sitten) ja merellä tuulee aina ja kylmästi.
 • Wanha Raahe, Raahessa on yksi Suomen parhaiten säilyneistä puukaupunkialueista. Voit aloittaa kävelykierroksen Pekka-patsaan hallitsemalta vanhalta torilta.
 • Langin Kauppahuone Pekkatorin kupeessa vie hetkessä jonnekin kauas nykymaailman sykkeestä. Langin seinillä olevat taulutkin heräävät eloon kertomaan tarinoita vanhasta Raahesta.
 • Visit Raahen sivuilta voit käydä katsomassa, mitä kaikkea Raahessa voi tehdä.

Kun olet ajamassa kasitietä kohti pohjoista, sen sijaan, että hurautat Raahen ohi, paina jarrua, sillä maailman vanhin sukelluspuku odottaa sinua Raahessa. Varaa yösija, jää kaupunkiin vaikkapa pariksi päiväksi lomalle.

Mihin tämä aika menee..Yllättäen ollaan jo toukokuun puolivälissä. Kesä ja lomat lähenee.. Täällä Oulussa on vielä kylmää ja harmaata.

Kesää odotellessa… mukavaa viikonloppua!

Päivi

Joko luit nämä?

7 thoughts on “Maailman vanhin sukelluspuku odottaa sinua Raahessa

 1. Ollaan Raahessa muutamaan kertaan pysähdytty kahvilla, käyty katselemassa ehkä puutaloja tai muuta vastaavaa. Kovin montaa tuntia ei ole paikalla ikinä vietetty. Pitäisi yöpyäkin kaupungissa, niin ehtisi tutustua sen tarjontaan perusteellisemmin.

  1. Kiitos kommentista!
   Suosittelen pysähtymään Raaheen vähintään yhdeksi yöksi, niin ehtii tutustua paikkakuntaan. Pekanpäivien ja Meripäivien aikaan kaupungissa on paljon erilaisia tapahtumia, joista varmasti löytyy kiinnostavaa tekemistä ja nähtävää.
   Mukavaa toukokuun jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.